​​Taxa clawback a fost modificată începând cu primul trimestru al acestui an, prin introducerea contribuției diferențiate pe tipuri de medicamente și implicit reducerea procentului ”p” aplicat, dar concomitent Casa de Asigurări de Sănătate (CNAS) a transmis către contribuabili notificările pentru perioada menționată după vechea legislație. În acest context și în lipsa unor clarificări privind modul de aplicare a noilor prevederi, companiile din industria farmaceutică se întreabă pe care dintre formulele de calcul ar trebui să o aplice.

Alexandra Popa, Andreea DonuFoto: Pwc Romania

Ce prevede Legea nr. 53/2020?

Modificările aduse de Legea 53/2020 privind aprobarea Ordonanței nr. 85/2019 vizează introducerea contribuției clawback diferențiate pe tipuri de medicamente începând cu primul trimestrul I al anului 2020 (termenul de declarare și plată aferent fiind ulterior intrării în vigoare a legii), pe trei tipuri de categorii, respectiv medicamente de tip I (medicamente inovative), II (medicamentele fabricate în România, atât inovative, cât și generice) și III (medicamentele generice/orice alte medicamente care nu se încadrează la tip I sau II).

Mai exact, pentru medicamentele de tip I contribuția trimestrială va fi calculată prin aplicarea procentului de 25% asupra valorii aferente consumului centralizat al acestora (comunicat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, după scăderea TVA), în vreme ce pentru medicamentele de tip II și tip III contribuția va fi calculată prin aplicarea procentului de 15%, respectiv 20%.

Concomitent însă cu data publicării Ordonanței au fost transmise către contribuabili notificările emise de CNAS pentru primele trei luni ale anului 2020 după vechiul procent ”p”, plafonat la 27,65%.

Astfel, prin modificările amintite mai sus aduse aceleiași Ordonanțe, pentru trimestrul I 2020 există 2 prevederi referitoare la valoarea procentului “p”: valorile diferențiate pentru tipurile de medicamente (25%, 15%, respectiv 20%) și plafonarea procentului "p" la valoarea de 27,65% , pe baza căruia au fost deja emise de altfel notificările de la CNAS.

Un alt considerent de ordin practic gravitează în jurul clasificării medicamentelor – acele trei tipuri I, II și III. Conform textului de lege, lista medicamentelor de tip I, tip II și tip III, se aprobă trimestrial prin ordin al ministrului sănătății, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare încheierii unui trimestru (pentru primul trimestru al anului 2020 acest termen fiind chiar anterior publicării Legii 53/2020). Din informațiile disponibile, ordinul pentru primul trimestru al acestui an nu a fost încă publicat.

Citește mai mult pe blogul PwC România

Informații utile pentru companii și angajați privind implicațiile pandemiei COVID-19 găsiți pe PwC Crisis Center

Articol semnat de Alexandra Popa, Senior Manager PwC România și Andreea Donu, Senior Consultant