​PwC România

VIDEO Viitorul pieței muncii începe azi. Cum ne pregătim? Principalele declarații

de     PwC România
Marţi, 17 noiembrie 2020, 9:55 Blogul PwC Romania


Viitorul pieței muncii - webinar
Foto: PwC România
PwC România, Dora - Happy Recruiter și Școala Informală de IT, prin divizia sa de business - Digital Stack, au organizat o dezbatere despre cum s-au adaptat angajații schimbărilor aduse de pandemia COVID-19 și cum răspund organizațiile și liderii de resurse umane implicațiilor acestor schimbări. La eveniment au participat Oana Munteanu, Senior Manager, People & Organisation, PwC România, Călin Ștefănescu, Co-Founder si CEO la Happy Recruiter, Carmen Ciulacu, General Manager Digital Stack.

Urmăriți dezbaterea aici:


Principalele declarații din cadrul dezbaterii

Oana Munteanu, Senior Manager People & Organisation, PwC România
 • Paradigma s-a schimbat complet anul acesta. Nu mai discutam de un deficit al forței de muncă, de șomaj negativ ca anii anteriori. Acum suntem într-o perioadă de recesiune care va cunoaște în cel mai bun scenariu, o revenire lentă începând de anul viitor.
 • Șomajul a început să crească iar rata posturilor vacante a scăzut în toate domeniile (aproape 100% în HoReCa), ceea ce denota o prudență a angajatorilor.
 • Românii investesc foarte puțin în educație. Un studiu INS arată că din coșul zilnic doar 0,2% din cheltuieli sunt îndreptate spre educație, fiind pe ultimul loc din categoria cheltuielilor.
 • Educația este predictivă pentru piața muncii. Dacă vrem să vedem care va fi realitatea pieței muncii, trebuie să ne uităm la educație și digitalizare.
 • Tendințele precum munca la distanță și flexibilitatea au fost mult accentuate de criza medicală și au impus modificări în modul de lucru.
 • S-a schimbat cererea pieței muncii, fiind solicitate competențe de tipul soft skills, precum adaptabilitatea, capacitatea de a învăța foarte repede, creativitate și inovare în rezolvarea problemelor, gândire critică, dar și competențe de tipul data analytics.
 • Companiile percep că pe perioada lucrului de la distanță, productivitatea a crescut ca urmare a economiei de timp necesar transportului. Totodată a crescut și presiunea, ceea ce pe termen lung poate avea efecte negative prin instalarea fenomenului de burnout.
 • Cele mai multe companii, investesc în siguranța angajaților, inclusiv în asigurarea sănătății mintale a acestora, tendință care se va păstra și după pandemie.
Călin Ștefănescu, Co-Founder si CEO la Happy Recruiter
 • Conform studiului de piață realizat de DORA, Robotul de Recrutare pe un eșantion de 2.345 persoane, 84% dintre persoanele intervievate consideră că parcursul profesional este afectat de COVID-19, iar 2% consideră că au evoluat în carieră ca urmare a acestei situații.
 • Pandemia constituie o oportunitate deosebită pentru pregătire și evoluție în carieră. Persoanele care vor începe acum vor avea un avans pe piața muncii.
 • Conform sondajului, angajații nu sunt dispuși să facă schimbări în carieră. Această tendință este prezentă și în alte țări, precum Belgia, Olanda.
 • Această perioadă a determinat multe companii sa apeleze la soluții digitale și să se descurce cu mai puțini oameni, iar această tendință se va păstra.
Carmen Ciulacu, General Manager Digital Stack
 • Companiile pot profita de aceasta criză pentru a investi în programe de digitalizare, mai ales că formarea online este acum disponibilă indiferent de locația cursantului.
 • Cu toate că formarea online s-a dovedit a fi foarte eficientă, tendința va fi de a păstra un echilibru între formarea online și cea față în față, întrucât interacțiunea este foarte importantă.
 • Persoanele curioase, care vor căuta mereu sa învețe și să se reinventeze, vor dobândi mai repede competențele necesare pentru a se adapta cerințelor pieței muncii.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


3766 vizualizari

 • Intrebare (Marţi, 17 noiembrie 2020, 20:39)

  Radu Paraschiv [anonim]

  Cum se va schimba piata muncii dupa aceasta pandemie si mai ales, relatia dintre angajat - angajator, cu accent cu proceduri de munca? Mult mai multi angajatori vor alege sa lucreze cu angajarii remote sau dupa pandemie ne vom intoarce la acelasi stil de lucru in piata?
 • relatiile de colegialitate in regim mixt ? (Miercuri, 18 noiembrie 2020, 11:33)

  Dedalus [utilizator]

  Ce masuri de management pot fi luate pentru a preveni si a atenua tensiunile dintre angajatii care lucreaza la birou si cei care lucreaza de acasa, in cadrul aceleiasi organizatii?

  Multumiri!


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by