Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic
​Articol susținut de PwC România

Munca la distanță poate deveni alternativă la programele de relocare în alt oraș sau altă țară

de Irina Nistor     PwC România
Marţi, 24 noiembrie 2020, 12:14 Blogul PwC Romania


Irina Nistor
Foto: PwC România
​​Munca la distanță poate deveni alternativa programelor de mobilitate internațională (cum ar fi relocarea în alt oraș sau altă țară) în cazul pozițiilor care o permit, poate genera economii de costuri pentru companii și poate debloca noi surse de talente, potrivit sondajului ”Remote work policies - Why leading companies are opting in” realizat de PwC la nivel global.

Tipurile de mobilitate a angajaților care nu necesită o mutare formală în alt oraș sau țară erau în creștere exponențială și înainte de COVID-19, iar pandemia doar a accelerat această tendință, forțând angajații din întreaga lume să lucreze de la distanță. În ultimele luni, munca la distanță la scară globală s-a dovedit realizabilă și în condițiile menținerii unor restricții, precum cele de călătorie și poate deveni, în multe cazuri, alternativa programelor de mobilitate globală.

Deși vor exista mulți angajați care vor dori să profite de un astfel de aranjament, domeniul său de aplicare poate fi limitat la acele roluri care pot fi îndeplinite cu succes fără prezența într-un birou al companiei sau care nu necesită reglementări speciale, licențe sau considerații de proprietate intelectuală. În plus, vor exista probabil angajați, cum ar fi cei noi, tineri, care nu vor dori să folosească munca la distanță și să caute în schimb o experiență personală.

În același timp, programele de mobilitate globală au fost multă vreme motorul companiilor multinaționale de a găsi talentele potrivite pentru locațiile potrivite. Și dacă înainte de pandemie, lupta pentru talente era acerbă, acum se va înteți pe fondul muncii de la distanță. Organizațiile atrăgeau angajați talentați pe măsură ce aceștia căutau experiențe de angajare diferite și noi. În contextul în care munca la distanță elimină tot mai multe bariere, companiile vor putea angaja persoane la care anterior nu ar fi avut acces.

Acordurile de lucru la distanță pot aduce beneficii atât pentru companii, cât și pentru angajați

Ca urmare, costurile imobiliare ale companiilor pot fi reduse semnificativ, iar angajații pot beneficia de o flexibilitate mai mare și un timp de navetă mai mic. Sănătatea și siguranța angajaților au fost în fruntea listei motivelor pentru care o companie dorește o astfel de politică, urmată de îmbunătățirea experienței angajaților și de atragerea și păstrarea talentelor cheie.

Companiile care implementează politici de lucru la distanță pot defini ce înseamnă „la distanță”, adaptându-le la nevoile și afacerile lor specifice. De exemplu, companiile ar trebui să clarifice criterii specifice, inclusiv durata (munca la distanță reduse semnificativ este temporară și / sau permanentă), precum și locația. Criteriile ar trebui să includă, de asemenea, roluri și responsabilități, adică specificarea celor care se vor încadra eficient în parametrii de lucru la distanță.

De asemenea, angajatorii care permit munca într-o altă țară pot constata că angajații optează să lucreze din locații exotice. Vedem cum unele țări, precum Barbados, Bermuda, Estonia, Georgia și-au relaxat cerințele de imigrație în 2021 pentru a încuraja persoanele să lucreze acolo în încercarea de a reduce impactul financiar al declinului turismului. Și alte țări ar putea urma în curând exemplul.

Articol semnat de Irina Nistor, Director Global Mobility PwC România

Citește mai mult pe blogul PwC România

​Articol susținut de PwC România


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


334 vizualizari


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by