Articol susținut de PwC România

Revenirea pieței de M&A de la sfârșitul lui 2020 va continua în 2021. Investitorii au bani și vor să facă achiziții

de     PwC România
Joi, 18 martie 2021, 15:26 Blogul PwC Romania


Revenirea pieței de M&A în 2021
Foto: PwC România
Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România a scăzut cu 6% anul trecut faţă de 2019, pe fondul incertitudinilor aduse de pandemia COVID-19, arată raportul PwC M&A Outlook, prezentat în cadrul conferinţei ”M&A: Transformare, consolidare, oportunitate. Cum creăm valoare în vremuri incerte?”. Totuşi, dat fiind contextul, valoarea pieţei a rămas la un nivel înalt, de 4,9 miliarde euro, faţă de 5,2 miliarde euro în 2019 şi 5 miliarde euro în 2018. Cea mai mare valoare a pieţei de M&A a fost înregistrată în anul 2007, de 5,8 miliarde euro.

”Dacă ne gândim la ce s-a întâmplat în 2020, indiferent despre ce subiect am vorbi, cuvântul definitoriu este ”atipic”. Nici piața de M&A nu face excepție. După o perioadă de acalmie, chiar de îngrijorare, la începutul crizei sanitare, activitatea de M&A a devenit mai intensă și chiar efervescentă în ultimul trimestru al anului trecut atât în România, cât și la nivel global. De altfel piața de M&A reflectă evoluția economiei în ansamblu care, pe final de 2020, a avut o creștere neașteptată în România, cea mai mare din UE, de 4,8%. În acest context, 2021 a început sub auspicii bune, cu un optimism moderat”, a declarat Dinu Bumbăcea, Partener și Liderul departamentului de Consultanță pentru Afaceri, PwC România.

El a precizat că este de așteptat ca revenirea activității M&A de la sfârșitul lui 2020 să continue în 2021, întrucât există bani în piață. Atât investitorii strategici, cât și cei financiari dispun de resurse de capital substanțiale.

Și la nivel regional, evoluția a fost similară cu cea din România. Prezent în conferință, Adam Demusiak, Partener, Lider M&A, PwC Polonia, a arătat că ”anul trecut a avut loc cea mai impresionantă transformare și reconfigurare a tranzacțiilor de fuziuni și achiziții care a schimbat substanțial piața din Polonia. A fost un grad uriaș de incertitudine în evaluarea companiilor, fără posibilitatea realizării fizice a proceselor de due diligence. Mai mult de jumătate dintre tranzacții au fost încheiate în ultimul trimestru al anului și am observat o polarizare. Pentru unele sectoare investitorii au fost dispuși să plătească mai mult, în schimb în alte sectoare nu au fost cumpărători.”

Citiți continuarea articolului pe blogul PwC România.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1688 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by