Ordonanța adoptată recent de Guvern prin care se interzice punerea pe piață a unor produse din plastic de unică folosință extinde răspunderea producătorilor, care vor trebui să acopere costurile pentru gestionarea și colectarea deșeurilor și pentru măsurile de sensibilizare a comportamentului responsabil al consumatorului.

Ludmila Petrescu, Carmen DanFoto: PwC România

Pe lângă costurile în creștere, îngrijorarea generată de adoptarea acestei Ordonanțe este legată și de modul în care operatorii economici vor putea gestiona stocurile de produse din plastic vizate de acestei noi prevederi legislative, nefiind menționată în mod expres o perioadă de tranziție, dar și de implementarea în practică a noilor cerințe și conformarea cu noile obligații de raportare. De aceea, fiecare companie vizată va trebui să realizeze o analiză în detaliu a obligațiilor pe care le are, pentru a se conforma noilor reglementări.

Ce presupune Ordonanța?

Ordonanța, adoptată de Guvern după mai bine de două luni de la termenul limită stabilit de Uniunea Europeană (3 iulie 2021), transpune în legislația națională Directiva 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului și intră în vigoare de astăzi, 2 septembrie.

Rolul acestei Directive este să prevină și să reducă impactul anumitor produse fabricate din plastic asupra mediului, mai ales asupra celui acvatic, și asupra sănătății umane. De asemenea, directiva promovează o tranziție către o economie circulară, prin introducerea unui număr de măsuri adaptate produselor reglementate de directivă, inclusiv o interdicție de punere pe piață la nivelul UE a produselor din plastic de unică folosință ori de câte ori sunt disponibile alternative.

Produsele interzise pe piață, excepții și cerințe de marcare

Sunt vizate în special articolele de unică folosință care sunt confecționate integral sau parțial din plastic și sunt de obicei utilizate o singură dată sau pentru o perioadă scurtă de timp înainte de a fi aruncate.

Vor avea interdicție de introducere pe piață produsele din plastic de unică folosință și produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile de tip:

- bețișoare pentru urechi,

- tacâmuri (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești), farfurii,

- paie și agitatoare pentru băuturi,

- bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane,

- recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet,

- recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora,

- pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.

Pentru alte tipuri de produse din plastic de unică folosință introduse pe piață, operatorii economici vor avea obligația de a aplica un marcaj clar și lizibil, care să nu poată fi șters cu ușurință, poziționat pe ambalajul produselor sau direct pe produs. Acest marcaj va trebui să informeze consumatorii cu privire la opțiunile de gestionare a deșeurilor aferente acelui produs sau mijloacele de eliminare a deșeurilor care trebuie să fie evitate pentru produsul respectiv.

Articol semnat de Ludmila Petrescu, Senior Manager PwC România și Carmen Dan, Manager

Citește mai mult pe blogul PwC România

Articol susținut de PwC România