Probabil că fișa postului unui director financiar este cel mai des ajustată. Tradițional, rolul unei astfel de poziții este, în principal, de a gestiona raportarea financiară. Dar, odată cu dezvoltarea societății, a piețelor și, în general, a contextului macroeconomic, atât așteptările, pe de o parte, cât și responsabilitățile, pe de altă parte, cresc, iar agenda unui director financiar devine din ce în ce mai încărcată, de această dată, și cu cerințele de mediu, sustenabilitate și guvernanță (ESG).

Radu BădiceanuFoto: PwC România

Directorii financiari și funcția lor financiară au avut întotdeauna rolul de a sprijini procesul decizional strategic prin agregarea și analiza diferitelor tipuri de informații financiare și non-financiare. Însă, în condițiile în care companiile se așteaptă să se confrunte cu o avalanșă de cerințe de raportare și de conformitate în anii următori, dincolo de raportare, este nevoie ca directorii financiari să fie implicați în procesul decizional ESG, în special în strategia de finanțare a companiei și în comunicarea cu investitorii.

Companiilor li se cere din ce în ce mai mult să își expună strategia și obiectivele/performanțele de mediu, sociale și de guvernanță pentru a-și asigura finanțarea, deoarece acestea au devenit un factor important pe care potențialii investitori și finanțatori le iau în calcul atunci când evaluează organizațiile pentru decizii de creditare sau de investiții. Mai mult, finanțările sustenabile sunt o altă oportunitate pe care directorii financiari ar trebui să o analizeze din perspectiva impulsionării strategiilor ESG ale companiei.

O analiză realizată de PwC arată că, pentru a atinge obiectivele ESG pe termen lung, directorii financiari vor trebui să îndeplinească patru roluri.

Citește continuarea articolului pe blogul PwC România

Articol semnat de Radu Bădiceanu, Partener PwC România

Articol susținut de PwC România