Dan Dascălu, Partener al D&B David şi Baias, societatea de avocatură corespondentă PwC în România, și unul dintre cei mai cunoscuți avocați de drept fiscal din România a lansat primul volum dintr-o serie editorială dedicată codului de procedură fiscală, intitulată ”Marile modificări și marile ratări ale Noului Cod de procedură fiscală”.

Dan DascăluFoto: PwC România

Lucrarea, apărută la editura Hamangiu, este elaborată în urma unei analize interdisciplinare a Noului Cod de Procedură fiscală realizată pe parcursul a opt ani de studiu ce continuă și actualizează demersurile de cercetare dintr-o lucrare anterioară a autorului, ”Tratatul de contencios fiscal” din 2013.

”Problemele majore de interpretare a complicatei legislații fiscale naționale s-au amplificat parcă în ultimii ani, iar exemplele recentelor acte normative adoptate în privința supraimpozitării contribuabililor din domeniul energiei dovedesc, credem, cu prisosință – încă o dată, dacă mai era nevoie – importanța conceptelor juridice și a principiilor generale, precum și consecințele ignorării acestora de către autorități, favorizată și perpetuată de lipsa sprijinului adecvat al doctrinei și al școlilor de drept, dar și de lipsa de comunicare a autorităților cu cei ce sunt dispuși și interesați să se implice în clarificarea acestor chestiuni în procedura de transparență legislativă. În primul volum al prezentei lucrări am oferit o perspectivă asupra dreptului administrativ, dar și pe alte aspecte esențiale ce privesc marile modificări și marile ratări conceptual-juridice ale Noului Cod de procedură fiscală, principalele subiecte fiind: necorelarea reglementărilor legale aplicabile contenciosului administrativ fiscal, nulitatea si inexistența actului administrativ fiscal, retragerea și revocarea actului administrativ-fiscal”, a arătat Dan Dascălu, doctor în drept și Coordonator al Departamentului de litigii și dreptul muncii al D&B David și Baias, D&B David și Baias.

Volumul a fost lansat oficial pe 8 iunie 2023, în cadrul unui eveniment dedicat alături de reprezentanți ai mediului de afaceri și ai autorităților, de colegi și familie.

”Dan este cel mai bun avocat român specializat în litigii fiscale, cu experiență și cunoștințe extinse în materie fiscală. Nu o spun doar eu, o spun mulți dintre clienții noștri ale căror opinii îl plasează de ani buni pe Dan în topul avocatilor de litigii din România. Dar ca să ajungi la performanțe profesionale de excepție, așa cum reușește Dan, în spate este o muncă enormă, dar mai ales o pasiune extraordinară pentru profesie”, a declarat Daniel Anghel, Liderul de servicii fiscale și juridice în cadrul PwC România.

Următoarele două volume vor analiza marile modificări și marile ratări conceptual-juridice ale Noului Cod de procedură fiscală din perspectiva dreptului civil, respectiv din perspectiva dreptului fiscal procedural.

BIO Dan Dascălu

Dan Dascălu conduce departamentele de Litigii şi Relaţii de muncă ale D&B David şi Baias. Dan este licenţiat în Drept al Universităţii Bucureşti. Dan are calificări juridice obţinute în Olanda (Haga), dar şi în România, fiind Doctor în Drept (Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti). Este membru al Baroului Bucureşti din 1997.

Dan Dascălu este clasat de ani de zile pe poziţia I la categoria avocaţilor de fiscalitate a publicaţiilor de specialitate Chambers and Partners si Legal 500.

Dan este un specialist de renume în dreptul muncii şi procedură fiscală. Practica sa în domeniul litigiilor include asistenţă acordată clienţilor în faţa organelor administrative (asistenţă în cadrul procedurilor de inspecţie fiscală şi în cele administrativ-jurisdicţionale, formularea de contestaţii şi plângeri prealabile administrative, etc.), precum şi reprezentarea/asistența clienţilor în faţa instanţelor judecătoreşti naționale și a Curții de Justiție a Uniunii Europene (în 10 cauze) şi arbitrale în domeniile dreptului fiscal, dreptului concurenţei, dreptului comercial, dreptului muncii şi dreptului civil.

Despre D&B David şi Baias

D&B David şi Baias este societatea de avocatură corespondentă PwC în România și este parte din rețeaua internațională PwC Legal, care cuprinde mai mult de 3000 de avocați în peste 90 de țări. Echipa D&B David şi Baias este alcătuită din 50 de avocați (dintre care 8 parteneri) și acordă consultanță și asistență juridică societăților locale și multinaționale în domenii precum: fuziuni, achiziții și restructurări, societăți comerciale și grupuri de societăți, proprietăți imobiliare, concurență și ajutoare de stat, servicii financiare și piețe de capital, relații de muncă și resurse umane, proprietate intelectuală, protecția consumatorului și a datelor cu caracter personal, litigii fiscale și comerciale.