O echipă de consultanți în domeniul energiei a PwC România a acordat servicii de consultanță financiară și pentru afaceri pentru grupul Orange România în procesul de achiziție de energie regenerabilă pe termen lung. Companiile parte din Grupul Orange România au semnat cu ENGIE România primul contract de tip vPPA (virtual Power Purchase Agreements).

PwC România a acordat servicii de consultanță Orange România în procesul de achiziție de energie regenerabilă pe termen lung Foto: PwC România

”Ne bucurăm că am fost alături de Orange în această inițiativă care se înscrie în strategia companiei de reducere a emisiilor de carbon. Proiectul a implicat o echipă de consultanți PwC România și PwC Polonia și a presupus definirea strategiei energetice, identificarea necesarului de energie regenerabilă, a potențialilor furnizori de energie regenerabilă și semnarea efectivă a contractului”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Din echipa PwC România au mai făcut parte Sorin Petre, Partener, Alexandru Enea, Director, Ioana Bara, Senior Manager și Romina Laurențu, Consultant Senior, iar echipa PwC Polonia a fost formată din Dorota Dębińska-Pokorska, Partener, Jan Biernacki, Director și Dawid Gorol, Manager.

”Orange este printre primele grupuri din România care au înțeles beneficiile semnificative ale implementării unui astfel de contract. Deși momentan nu este un proces ușor de parcurs, semnarea acestui contract va ajuta compania în a-și atinge obiectivele de decarbonizare și va asigura stabilitatea, dar și reducerea prețurilor de achiziție a energiei electrice”, a explicat Alexandru Enea, Director PwC România.

Contractul vPPA se încheie pe o perioadă lungă de timp între un dezvoltator de energie regenerabilă şi un cumpărător interesat pentru achiziția de energie din surse regenerabile (hidroelectrică, solară sau eoliană). Printre beneficiile contractelor de acest tip se numără: acoperirea riscurilor de tranzacționare viitoare legate de fluctuațiile de prețuri pe piața de energie și atingerea obiectivelor de consum de energie din surse regenerabile.

Acordurile de tip vPPA reprezintă o soluție pentru companiile care au un consumul total de energie electrică ce depășește 25 GWh/an și care doresc să facă tranziția către energie verde.

Securizarea acestui tip de contract necesită acoperirea unui număr de riscuri legate de modul în care sunt livrate volumele, echilibrarea lor, potențialele schimbări viitoare ale legilor sau provocările fiscale și contabile. Mai multe detalii despre acest tip de contracte găsiți aici.

Prezent pe piaţa din România din anul 1997, Orange este liderul industriei telecom din România, cu peste 10 milioane de clienți.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi încredere în cadrul societății și de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o rețea de firme prezentă în 152 de țări cu mai mult de 328.000 de profesioniști ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri. Spuneți-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră și descoperiți mai multe informații despre noi vizitând site-ul www.pwc.ro.

PwC se referă la rețeaua de firme PwC și/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică.

Articol susținut de PwC România