​Obiectivele Uniunii Europene în domeniul energiei și climei depind într-o mare măsură de sectorul construcțiilor, atâta timp cât clădirile sunt cel mai mare consumator de energie din Europa - trei sferturi dintre cele circa 220 de milioane de clădiri din Europa care au fost construite înainte de anul 2001 nu sunt eficiente din punct de vedere energetic, potrivit datelor Consiliului UE. Prin Pactul Verde European (Green Deal), țintele asumate sunt foarte ambițioase: emisiile de carbon ar trebui să se reducă cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu 1990, și neutralitatea climatică ar urma să fie atinsă până în 2050. Pentru a realiza obiectivul stabilit până în 2030, UE ar trebui să diminueze emisiile de gaze cu efect de seră ale clădirilor cu 60%, consumul final de energie cu 14% și consumul de energie pentru încălzire și răcire cu 18%.

Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC RomâniaFoto: PwC România

Ca urmare, renovarea construcțiilor vechi devine imperativă, deoarece majoritatea vor fi în funcțiune alte zeci de ani, în timp ce clădirile noi ar trebui să fie construite cu materiale sustenabile și la standarde energetice înalte. Aproximativ 35 de milioane de clădiri din întreaga Europă vor beneficia de un proces de reabilitare energetică prin Green Deal. De asemenea, toate clădirile rezidențiale și nerezidențiale vor trebui să aibă zero emisii, începând cu 1 ianuarie 2028 pentru clădirile proprietate publică și, începând cu 1 ianuarie 2030, toate celelalte clădiri noi, potrivit unui acord provizoriu la care au ajuns în decembrie anul trecut Parlamentul European și Consiliul European.

Cum poate deveni sustenabil sectorul construcțiilor

Cimentul și oțelul au o intensitate ridicată de carbon din cauza materiilor prime și combustibilului utilizate în producerea lor. Aproximativ o cincime din emisiile înregistrate de infrastructura și construcția clădirilor provine din producția de oțel și ciment, arată o analiză a PwC despre nevoia de a utiliza materiale sustenabile, ”Sustainable by design: A blueprint for sourcing green building materials”.

Citește continuarea articolului pe blogul PwC România

Articol semnat de Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România

Articol susținut de PwC România