​Managementul companiilor își dorește ca departamentul de audit intern să se implice mai rapid și proactiv în identificarea și evaluarea riscurilor (68%), dar și în trasarea strategiei de management și planificare (50%), având în vedere complexitatea riscurilor și incertitudinilor pe care organizațiile le experimentează de câțiva ani, potrivit celui mai recent raport PwC Global Internal Audit Study 2023.

Mircea BozgaFoto: PwC România

Conflictele geopolitice, pandemia, criza energetică, inflația ridicată, noile tehnologii, perturbarea lanțurilor de aprovizionare sau reglementările mai stricte expun companiile la riscuri tot mai complexe, la care trebuie să găsească soluții rapide pentru a nu le vulnerabiliza. Altfel spus, organizațiile sunt puse în fața unui ”multivers al riscului”.

Organizațiile sunt nevoite, în aceste condiții, să crească ritmul transformărilor sau să își schimbe complet strategiile. Acest lucru se reflectă și în opiniile directorilor generali intervievați în cadrul sondajului PwC CEO Survey 2024, 37% dintre directorii generali din România cred că organizațiile lor nu vor supraviețui peste un deceniu dacă nu iau decizii de transformare. Apare însă întrebarea dacă riscurile pot fi ținute sub control la asemenea viteză și scară a transformării.

Astfel, rolul auditului intern devine din ce în ce mai important, așteptările liderilor de la auditorii interni fiind o mai bună identificare a riscurilor acestor transformări, controale interne robuste și eficiente, cu mai puține erori, și date pe care își pot baza strategiile.

Citește continuarea articolului pe blogul PwC România

Articol semnat de Mircea Bozga, Partener PwC România

Articol susținut de PwC România