Acțiunile Twitter au scăzut cu peste 8% luni, prima zi de tranzacționare de după anunțul companiei că va suspenda permanent contul președintelui american Donald Trump de pe platforma sa social media, relatează CNBC.

TwitterFoto: Pavel Starikov, Dreamstime.com

Twitter a făcut anunțul vinerea trecută, la două zile după revoltele violente din capitala americană Washington D.C., motivând într-un comunicat că:

„După o analiză atentă a tweet-urilor recente de pe contul @realDonaldTrump şi a contextului acestora, am suspendat definitiv contul din cauza riscului de incitare la violenţă în continuare”.

Mutarea Twitter va reaprinde probabil dezbaterile din Congresul american privind „Secțiunea 230”, prevederea din Communications Decency Act care protejează companiile social media și nu numai de conținutul postat de terțe părți pe platformele lor.

Textul secțiunii 230, adoptat în 1996, prevede o distincție importantă între două tipuri de site-uri:

  • editorii, precum presa online, care sunt responsabili din punct de vedere juridic pentru conținutul publicat
  • companiile ”gazdă” precum Facebook, Twitter, forumuri, platforme sau blog-uri care sunt considerați ca fiind simplii intermediari tehnici unde oamenii postează opiniile.

Președintele Donald Trump a încercat să forțeze mâna legiuitorilor americani să abroge Secțiunea 230, blocând prin veto bugetul apărării pe 2021 când aceștia au refuzat să o facă.

Însă Congresul de la Washington a respins, cu o largă majoritate, veto-ul preşedintelui republican.

Și alte companii social media care au anunțat măsuri împotriva lui Donald Trump au asistat la o ușoară scădere a acțiunilor în prima ședință de tranzacționare de luni.

Acțiunile Facebook, care a extins pe termen indefinit o interdicție inițială de 24 de ore, au scăzut cu 2% iar cele ale Snapchat și Pinterest cu 1%.

Citește și: