Investitorul de legendă Warren Buffett este din nou mai bogat decât Mark Zuckerberg, fiind singurul dintre cei mai bogați 10 miliardari ai planetei a cărui avere a crescut în 2022, în contextul declinului acțiunilor marilor companii tech, relatează Bloomberg.

Warren BuffettFoto: Xinhua / Zuma Press / Profimedia

Randamentul portofoliului lui Buffett demonstrează încă o dată valoarea strategiei de investiții a miliardarului în vârstă de 91 de ani și vine după o săptămână de scădere precipitată a acțiunilor companiilor tech care a șters 50 de miliarde de dolari din averea netă a celor mai bogați oameni din Silicon Valley.

Averea netă a lui Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume, a scăzut joi cu 25,8 miliarde de dolari, al patrulea cel mai puternic declin înregistrat de Bloomberg vreodată. Musk este mai „sărac” cu 54 de miliarde de dolari de la începutul lui 2022.

Zuckerberg, cofondatorul Facebook/Meta, a asistat la un declin al averii sale cu 12% anul acesta, pierzând 15 miliarde de dolari. Între timp, cea a lui Buffett a crescut cu 2,4 miliarde de la începutul anului, ajungând la 111,3 miliarde, potrivit ultimelor calcule făcute de Bloomberg.

Buffett este acum mai bogat cu un miliard de dolari decât Zuckerberg, urcând pe poziția a șasea în clasamentul miliardarilor realizat de Bloomberg, cea mai bună poziție de după luna martie a anului trecut.

Filozofia de investiții a lui Warren Buffett l-a îmbogățit și în 2022

Acțiunile subapreciate alese de Buffett, baza filozofiei sale de investiții și a companiei Berkshire Hathaway pe care o conduce, au avut în 2022 un randament mai bun decât companiile tech și cele ce alcătuiesc Indicele S&P 500 care au scăzut cu 15%, respectiv 9,2% de la începutul anului.

Buffett la cei 91 de ani ai săi este singurul miliardar din primii 10 cei mai bogați oameni ai planetei a cărui avere a crescut de la începutul anului, prețul acțiunilor companiei sale Berkshire Hathaway - de unde vine în jur de 98% din averea sa - crescând cu 2,3% în 2022.

Prezența lui Buffett în topul clasamentului este cu atât mai remarcabilă ținând cont de donațiile mari pe care le-a făcut de-a lungul anilor pentru cauze caritabile. El a donat acțiuni ale Berkshire în valoare de aproape 33 de miliarde de dolari Fundației Bill și Melinda Gates.

Doar Gates, în prezent pe poziția a patra în clasament cu o avere de 127 de miliarde de dolari, a mai făcut donații de o asemenea anvergură.

Cei mai bogați 500 de oameni ai planetei au pierdut în total 635 de miliarde de dolari de la 1 ianuarie 2022 după ce piețele au început să reacționeze la majorarea dobânzilor de referință de către Rezerva Federală americană și la cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani.

Citește și: