Investitorii străini își reduc masiv expunerea pe bursa din China în contextul îngrijorărilor legate de economia țării conduse de președintele Xi Jinping și a temerilor privind o prăbușire a pieței imobiliare, relatează Markets Insider.

Bursele au trecut pe scadereFoto: Bbbar, Dreamstime.com

După ce au ajuns la un maxim de 235 de miliarde de yuani în luna august, investițiile străine nete în acțiuni de pe bursa chineză s-au prăbușit cu 87% anul acesta, ajungând la doar 30,7 miliarde de yuani, potrivit unei analize publicate de Financial Times pe baza datelor oficiale.

Asta înseamnă că investitorii străini au retras de pe bursa chineză aproximativ 29 de miliarde de dolari, exodul fiind provocat în mare parte de îngrijorările legate de economia chineză, care se confruntă în continuare cu dificultăți după măsurile de carantină draconice impuse în timpul pandemiei de COVID-19, un sector imobiliar cu dificultăți uriașe și scăderea cererii consumatorilor, care a dus la deflație.

În lipsa vreunei evoluții spectaculoase în următoarele zile, bursa chineză va încheia anul cu cel mai redus nivel de investiții străine de după 2015.

Investitorii străini, alarmați de problemele sectorului imobiliar din China

Un punct de cotitură cheie pentru investitori a avut loc în luna august, când unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din China , Country Garden, a ratat pentru prima dată efectuarea plăților aferente obligațiunilor pe care le-a emis și a avertizat că riscă să intre în incapacitate de plată.

Din acel moment bursa chineză a înregistrat vânzări nete de acțiuni din partea investitorilor străini pe fondul îngrijorărilor legate de un risc de contagiune al problemelor din sectorul imobiliar în alte piețe.

Noua analiză publicată de Financial Times privind exodul străin de pe bursa chineză vine după ce datele oficiale publicate de autoritățile de la Beijing la începutul lunii noiembrie au arătat că China a înregistrat primul său deficit trimestrial în investiţiile străine directe (FDI), indicând dificultăţile Beijingului în atragerea firmelor de peste hotare.

China nu a înregistrat niciodată un deficit în FDI de când a început să publice date privind acest indicator în 1998.

Analiștii atribuie în parte situația strategiei de „de-risking” (reducere a riscurilor) pe care tot mai multe guverne occidentale au adoptat-o față de Beijing în contextul sporirii tensiunilor geopolitice.

În plus, în luna septembrie ieşirile de valută din China au crescut semnificativ, la 75 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel într-o lună din 2016.