La Bursa din Sibiu, in cea de-a a doua sedinta a saptamanii, cotatiile futures ale derivatelor pe actiuni si ale indicelui american Dow Jones denominat in lei avut o evolutiile descendenta, corectiile revenind rapid dupa debutul optimist de luni. Odata cu aceste scaderi, vanzatorii si-au facut simtita prezenta pe piata iar volumul a crescut pana la peste 5700 contracte, cu circa 72% mai mult comparativ cu totalul inregistrat in sedinta de luni la aceeasi ora (17:15). Valoarea acestora se situa la 17,05 milioane lei, se arata intr-un comunicat al Sibex.

In schimb, pretul aurului si al euro a continuat sa creasca, atractivitatea acestor produse castigand teren, iar pe aur fiind atins un nou volum record. Dupa ce in sedinta precedenta s-a observat cum intensitatea la tranzactionare a crescut exponential dupa deschiderea pietei americane, volumul de contracte aproape dublandu-se, a devenit evident ca faptul perioada in care speculatorii sibieni tranzactioneaza simultan cu piata de peste ocean este una foarte importanta, in functie de evolutia de pe Wall-Street putand aparea importante miscari pana la ora 19.00 cand programul se incheie.

Investitorii au vizat toate sectoarele importante oferite de bursa sibiana si anume: segmentul derivate pe actiuni - aici derivatele pe actiunile SIF5 Oltenia (DESIF5) fiind lider, segmentul indici cu indicele american Dow Jones Industrial Average, segmentul valutar cu perechea EURO/RON si segmentul aur cu produsul SIBGOLD_RON.

Pe acesta din urma s-a confirmat faptul ca derivatul pe aur este una din noile vedete ale pietei, sesiunea soldandu-se cu un nou record de 272 de contacte incheiate pana la ora 17:15. In echivalent au fost tranzactionate 272 uncii de aur, cotatia fiind de 1227 dolari pe uncie, adica 132,4851 lei/gram, nivel superior cotatiei BNR, care a afisat un pret de 131,4186 lei/gram. Contractul SIBGOLD s-a mentinut pe locul trei in topul de lichiditate.

Derivatele SIF Oltenia s-au mentinut cele mai lichide cu 4,5 milioane de actiuni transferate prin contractele realizate (un contract DESIF5 este egal cu 1000 de actiuni SIF5). Cotatiile pentru DESIF5 septembrie au fost variat intre un maxim de 1,3560 un minim de 1,31 lei/actiune, pe un culoar de 460 puncte, scaderea fata de luni depasind 3%.

Pe sectorul indicilor, derivatul indicelui Dow Jones Industrial Average a atras pana la ora 17,15 aproape 800 contracte, cotatia scazand, la ora amintita, cu 174 puncte pentru scadenta septembrie, piata corelandu-se cu evolutia din SUA.

In aria valutelor perechea EURO/RON a inregistrat o crestere a volumului pana la 130 contracte incheiate pana la ora 17:15. Pretul euro se afla pe plus cu 0,31 bani pentru septembrie iar pentru decembrie cu 0,21 bani.