Joi decolează din Singapore un avion Airbus A350-900 ULR care 19 ore mai târziu va ajunge la New York, compania Singapore Airlines urmând să revină pe primul loc în topul celor mai lungi zboruri comerciale. Pentru pasageri parcursul de 16.700 km nu va fi probabil ușor, dar au fost făcute o serie de modificări pentru ca asupra celor 174 oameni de la bord efectele negative ale unui zbor atât de lung să fie minime.

Avion Airbus A350-900 ULR al Singapre AirlinesFoto: Singapore Airlines

În primul rând nu există clasa Economy, ci 67 de locuri la clasa Business și 94 Premium Economy, în total fiind 161 de pasageri la bord, cu peste 30% mai puțini decât în cazurile în care avionul este folosit pentru zboruri mai scurte.

Locurile au fost astfel configurate încât pasagerii să aibă mai mult spațiu la picioare, ferestrele sunt de mai mari dimensiuni, iar culorile LED-urilor au fost astfel alese, încât să diminueze efectele negative induse de schimbarea de fus orar.

Pasagerii vor putea alege între un total de 1.200 de ore de filme, documentare, emisiuni și seriale, iar mâncarea servită se va baza pe feluri ușoare, care însă să le dea pasagerilor energie. Pasagerii se vor putea servi cu băuturi și gustări din zona bucătăriei, fiind și un motiv să se ridice pentru a se dezmorți.

Va fi disponibil și WiFi la bord, gratuit în limita a 30 MB pentru cei de la clasa Business și la prețul de 6 dolari pentru 20 MB pentru cei de la Economy Class. Un pachet de date mai mare, de 200 MB, costă 28 de dolari.

La bord vor fi 13 membri ai echipajului, dintre care patru piloți. Conform regulilor, fiecare trebuie să aibă o pauză de minim patru ore în timpul zborului.

Dacă totul va merge conform planului și condițiile meteo vor fi favorabile, durata zborului dintre Singapore și aeroportul Newark din apropiere de New York va fi de 18 ore și 45 de minute.

Singapore Airlines a relansat serviciul după cinci ani de pauză, din cauză că avioanele folosite până atunci consumau prrea mult și devenise nerentabilă această cursă foarte lungă.

Cele mai lungi curse de linie durează peste 17 ore: Londra-Perth, operată de Qantas și Doha-Auckland de la Qatar Airways.

Surse: CNN, AFP