Fondatorul Alibaba, Jack Ma, a fost detronat din poziția de cel mai bogat om din China, noul cel mai înstărit chinez făcându-și banii într-un mod mai puțin așteptat, relatează BBC.

Zhong Shanshan, cel mai bogat om din AsiaFoto: ChinaImages / ddp USA / Profimedia

Noul cel mai bogat chinez este un magnat al apei îmbuteliate, Zhong Shanshan fondând Nongfu Spring în 1996 în provincia Zheijang de pe coasta Chinei.

Indexul miliardarilor realizat de Bloomberg îl plasează acum pe primul loc al celor mai avuți oameni din China cu o avere estimată la 58,7 miliarde de dolari. Detronarea mult mai cunoscutului Jack Ma a avut loc după ce Zhong și-a listat recent la bursă compania de apă îmbuteliată și a achiziționat o participație de control într-un producător de vaccinuri.

Poreclit „Lupul singuratic”, Zhong este acum al doilea cel mai bogat om din Asia după indianul Mukesh Ambani, miliardarul din spatele Reliance Industries, și pe locul 17 la nivel mondial în clasamentul miliardarilor realizat de Bloomberg.

Majoritatea noilor miliardari chinezi vin din industria tech dar tensiunile în creștere între Beijing și Washington cu privire la Huawei, TikTok și WeChat au tras în jos valoarea acțiunilor companiilor tech din China, sectorul alimentar ajungând acum să concureze cu cel tehnologic în producerea celor mai bogate persoane din China.

Listarea pe bursa chineză în luna aprilie a companiei farmaceutice Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise, în care Zhong deține participația de control, a făcut ca averea miliardarului să crească până în august cu aproape 20 de miliarde de dolari. Compania farmaceutică anunțase că a încheiat un parteneriat cu două universități chineze pentru dezvoltarea unui vaccin antiCovid-19.

Acțiunile Nongfu Spring, compania fondată de Zhong, au crescut cu 54% în prima zi de tranzacții mai devreme în cursul lunii septembrie după ce acestea au fost listate la bursa din Hong Kong.

Sticlele de apă îmbuteliată ale Nongfu Spring sunt vândute în întreaga Chină, de la micile magazine de cartier la hotelurile de lux. Compania vinde de asemenea ceaiuri, băuturi cu vitamine și sucuri.

Listarea răsunătoare pe bursă l-a propulsat la momentul respectiv pe Zhong printre cei mai bogați trei chinezi, alături de fondatorul Alibaba, Jack Ma, și CEO-ul Tencent, Pony Ma.

Anterior, Jack Ma deținuse titlul de cea mai bogată persoană din China șase ani la rând.

Citește și: