Între ianuarie 2014 și august 2015 Facebook a concediat 52 de angajați care au exploatat datele utilizatorilor în scopuri personale, potrivit unei copii a cărții „An Ugly Truth: Inside Facebook's Battle for Domination” consultate de jurnaliștii de la Insider.

CEO-ul Facebook, Mark ZuckerbergFoto: Chip Somodevilla / Getty Images / Profimedia

Un inginer al Facebook a abuzat de datele la care avea acces pentru a da de urma unei femei care l-a părăsit după o ceartă, potrivit cărții.

Inginerul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a accesat datele pentru a „confrunta” femeia care a plecat din camera de hotel pe care cei doi o împărțeau în timp ce erau în concediu în Europa. Bărbatul a reușit să afle locația femeii care s-a cazat la un alt hotel.

Un alt inginer al companiei a folosit accesul la date pentru a afla informații despre o femeie cu care ieșise la o întâlnire și care apoi nu i-a mai răspuns la mesaje.

Acesta a avut acces în sistemele companiei la „ani de conversații private cu prietenii pe Facebook messenger, evenimentele la care a participat, fotografiile urcate pe platformă (inclusiv cele pe care le-a șters), postări la care comentase și pe care făcuse click”, potrivit cărții.

Autorii afirmă de asemenea că, prin intermediul aplicației Facebook instalate de femeie pe telefon, inginerul a putut să vadă în timp real unde se află.

FOTO: J. Dharmasena / Dreamstime

„Bunăvoința angajaților”

Angajații Facebook au primit acces la datele utilizatorilor pentru a „tăia din birocrația care îi încetinea pe ingineri”, susține cartea.

„Nimic altceva decât bunăvoința angajaților nu îi oprea din a abuza accesul pe care îl aveau la informațiile private ale utilizatorilor”, au scris autorii Sheera Frenkel și Cecilia Kang în carte.

Aceștia au adăugat că majoritatea angajaților care au abuzat de dreptul la acces au verificat doar informații însă câțiva nu s-au oprit la atât.

Majoritatea inginerilor care au exploatat dreptul la acces au fost „bărbați care se uitau pe profilurile de Facebook ale unor femei de care erau interesați”, afirmă cartea.

Facebook a declarat pentru Insider că a concediat angajații care au accesat datele utilizatorilor în scopuri personale.

„Începând cu 2015 am continuat să ne îmbunătățim instruirea angajaților, detectarea abuzurilor și protocoalele de prevenție. Continuăm de asemenea să reducem nevoia ca inginerii să acceseze anumite tipuri de date”, declară Facebook într-un comunicat remis Insider.

FOTO: CNP-AD Media / Sipa Press / Profimedia Images

„În antiteză cu ADN-ul lui Mark”

Mark Zuckerberg, fondatorul și CEO-ul companiei, a fost informat despre problemă în septembrie 2015 când Alex Stamos, directorul de securitate al Facebook de la momentul respectiv, a adus problema în discuție cu acesta.

Într-o prezentare făcută pentru Zuckerberg și directorii companiei Stamos a afirmat că inginerii au abuzat de accesul la sistem „aproape în fiecare lună”, potrivit cărții care afirmă că la momentul respectiv peste 16.000 de angajați ai Facebook aveau acces la datele private ale utilizatorilor.

Stamos a sugerat limitarea accesului la date la mai puțin de 5.000 de angajați și la sub 100 în cazul datelor deosebit de sensibile precum parolele. Acesta a propus introducerea unor formulare pentru angajații care vor să acceseze date private însă măsura nu a fost bine primită de directorii Facebook.

Zuckerberg a afirmat însă că modificările sunt „o prioritate de top” și l-a însărcinat pe Stamos să găsească o soluție în decurs de un an.

Însă schimbările care ar fi limitat colectarea de date erau „în antiteză cu ADN-ul lui Mark”, a declarat un angajat al Facebook pentru autorii cărții.

„În diferite momente din istoria Facebook existau căi care puteau fi alese, decizii care puteau fi luate, care ar fi limitat sau chiar redus datele utilizatorilor pe care le colectam”, a mai afirmat acesta.

„Încă de dinainte de a merge cu acele opțiuni la el (Zuckerberg), știam că aceea nu este o cale pe care o va alege”, a adăugat angajatul.

Citește și: