Gigantul german de curierat DHL colaborează cu dezvoltatorul bulgar de aeronave Dronamics pentru a lansa drone care să livreze pachete între orașe și țări, relatează Reuters.

Imagine surprinsa de o drona de transport marfuriFoto: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia Images

Perturbările înregistrate la nivel global din cauza pandemiei de COVID-19, traficul aerian redus și blocajele înregistrate la porturi majore din cauza întârzierilor au afectat profund rețeaua internațională de logistică în ultimul an, motivând companiile să caute moduri de a reduce presiunea asupra lanțurilor de aprovizionare și livrare.

DHL, care face parte din grupul Deutsche Post DHL, afirmase că deja folosește drone mai mici pentru a transporta documente, colete și medicamente pe distanțe limitate din Germania, Tanzania și China.

Aceasta a anunțat acum că a încheiat cu dezvoltatorul bulgar Dronamics, un startup de deep tech, cu scopul de a folosi aeronave fără pilot dezvoltate de acesta care pot transporta mărfuri cu o greutate de până la 350 de kilograme pe o distanță maximă de 2.500 de kilometri.

Primele modele ale dronei vor fi gata în luna octombrie, potrivit unui anunț făcut de CEO-ul Dronamics, Svilen Rangelov. Acesta a precizat de asemenea că se așteaptă ca primele drone ce vor fi utilizate în scopuri comerciale vor fi folosite pe o distanță de peste 100 de kilometri.

Luna trecută compania germană Hellman Worldwide Logistics anunțase la rândul ei că va folosi avioane cu rază lungă dezvoltate de Dronamics începând cu anul viitor pentru a accelera livrările de bunuri esențiale în Europa.

DHL a anunțat că intenționează să folosească dronele dezvoltate de compania bulgară în zona Europa și Asia-Pacific și că „acum este momentul potrivit pentru a explora acest lucru”.

„Credem că dronele de mărfuri vor fi un element cheie în generația următoare de logistică în transporturi”, afirmă DHL.

Rangelov a declarat că Dronamics, care deocamdată efectuează doar zboruri între aeroporturi, a semnat acorduri cu 39 de aeroporturi din 13 țări europene și că poartă discuții cu aeroporturi, autorități de reglementare și potențiali clienți din Australia și Canada.

Compania germană de logistică DB Schenker a anunțat la rândul ei mai devreme în cursul acestei luni că lucrează alături de dezvoltatorul Volocopter pentru a dezvolta o dronă de mărfuri cu o capacitate de 200 de kilograme și o rază de până la 40 de km.