Pe măsură ce ratele de vaccinare din întreaga lume cresc, companiile se confruntă cu o realitate incomodă: nevoile și preferințele angajaților s-au schimbat. Mulți nu mai sunt pregătiți să revină la modul de lucru convențional înainte de pandemie. Dacă sunt presați să facă asta, milioane aleg să renunțe. Această tendință a adunat atât de mult impuls încât academicienii vorbesc acum despre o schimbare fundamentală a dinamicii puterii dintre angajatori și angajați, scrie BBC.

Munca la birouFoto: MorgueFile.com

La începutul lunii iulie, după mai mult de un deceniu de lucru pentru o bancă franceză, Marie nu putea vedea altă opțiune decât să demisioneze de la slujba sa din Paris.

Mama a doi copii, al cărei nume de familie este ascuns din motive profesionale, s-a bucurat de slujba ei în divizia de administrare a activelor firmei. Dar, în iunie, șefii ei au stabilit că, având în vedere că pandemia globală a continuat să dea semne de relaxare, toată lumea din echipă va fi în curând adusăînapoi la birou cu normă întreagă.

Soțului lui Marie i s-a oferit recent o slujbă profitabilă la Londra. Când a acceptat, perspectiva tinerilor părinți care dețin cariere în două țări diferite părea lipsită de probleme, din cauza schimbărilor la locul de muncă pe care le-a declanșat Covid-19.

Marie fusese entuziasmată de perspectiva de a se muta la Londra și de a prinde trenul Eurostar la Paris de câteva ori pe lună pentru muncă, dar pe măsură ce angajatorul ei a început să insiste asupra revenirii la birou, a devenit evident că ceva ar trebui să facă.

„Tocmai am dus-o bine peste 12 luni dovedind că pot să-mi fac treaba foarte bine de la distanță, așa că atunci când mi s-a spus că nu mai există deloc flexibilitate în ceea ce privește locația mea fizică a fost extrem de frustrant”, spune ea.

„Am încercat timp de câteva săptămâni să vin cu o soluție, dar în cele din urmă nu am putut vedea altă opțiune decât să renunț. Mi-a plăcut să lucrez în domeniul financiar, dar prioritatea mea acum este să găsesc un nou loc de muncă care să funcționeze pentru mine și familia mea ”, adaugă ea. „Și asta ar putea fi într-o altă industrie.”

O schimbare fundamentală a dinamicii angajatori -angajați

Pe măsură ce ratele de vaccinare din întreaga lume cresc, companiile se confruntă cu o realitate incomodă: nevoile și preferințele angajaților s-au schimbat.

Mulți nu mai sunt pregătiți să revină la modul de lucru convențional înainte de pandemie. Dacă sunt presați să facă asta, milioane aleg să renunțe.

Această tendință a adunat atât de mult impuls încât academicienii vorbesc acum despre o schimbare fundamentală a dinamicii puterii dintre angajatori și angajați.

Dacă companiile doresc să păstreze angajații buni și loial de care au nevoie pentru a rămâne competitive, experții susțin că trebuie să asculte nevoile pieței muncii și să se adapteze rapid.

Lecțiile rezultate din pierderile suferite de noi toți

Almuth McDowall, profesoară și decan asistent al departamentului de psihologie organizațională de la Universitatea Birkbeck din Londra, explică faptul că pierderile din ultimele 18 luni s-au dovedit transformatoare.

Almuth McDowall

„Cu toții am suferit pierderi ... pierderea celor dragi, pierderea libertății, pierderea contactului uman”, spune ea. „Mulți dintre noi au trebuit, de asemenea, să jongleze cu munca la domiciliu, cu îngrijire cu normă întreagă, deoarece copiii nu era fizic la școală.”

Aceste evenimente de viață s-au simțit atât de semnificativ, spune McDowall, încât ne-au determinat să ne revizuim prioritățile și ne-au trimis pe mulți dintre noi în căutarea unei slujbe cu o formă mai mare de semnificație.

Revizuirea tiparului angajatului model

În același timp, după ce au văzut ceea ce este posibil în circumstanțe extreme, mulți angajați se simt mai pregătiți ca niciodată înainte să conteste ipotezele legate de cum arată un lucrător ideal și care ar trebui să fie parametrii și normele lumii muncii.

Efectele acestei reconsiderări importante încep să se manifeste.

Într-un sondaj realizat în mai mult de 2.000 de persoane din Marea Britanie și Irlanda, efectuat în martie, mai mult de o treime dintre respondenți au declarat că intenționează să schimbe rolurile în următoarele șase până la 12 luni, sau odată cu consolidarea economiei.

Cercetătorii au concluzionat că afacerile care nu răspund în mod activ nevoilor și cerințelor în evoluție ale angajaților riscă „un exod al talentelor”.

Între timp, în SUA, datele indică faptul că un astfel de exod este deja în curs. Pe 4 milioane de oameni, un record, și-au părăsit locurile de muncă numai în aprilie. De atunci, rata de demisie a scăzut, dar rămâne ridicată.

„Marea demisie”. Loialitatea angajatului, la un punct de cotitură

Anthony Klotz, profesor asociat de management la școala de afaceri Mays din Texas A&M University, a inventat în mai termenul „Marea demisie”.

Observând că au existat aproape 6 milioane de demisii mai puține în SUA în 2020 decât în ​​2019, Klotz a prezis corect că, pe măsură ce pandemia scade, „viitorii demisionari” care „se adăpostiseră la locul lor” în 2020 erau probabil să acționeze conform planurilor lor de a-și părăsi angajatorii.

„Ceea ce vedem acum este o scădere clară a angajamentului organizațional datorită confluenței de factori”, spune el.

El spune că angajații au câștigat o nouă perspectivă asupra a ceea ce este cu adevărat important pentru ei - „pandemia ne-a adus moartea în pragul nostru și asta determină oamenii să reflecteze” - dar există și alte motive importante pentru care loialitățile s-au clătinat.

Anthony Klotz

Prioritățile s-au schimbat. Mai puțin atașați emoțional de angajator

„Munca ocupă o mare parte din ceea ce suntem. În timpul pandemiei, prioritățile s-au schimbat. Oamenii au petrecut mai mult timp cu familiile lor, unii s-ar fi putut gândi mai mult la inițiative antreprenoriale sau la alte activități departe de locul de muncă de zi cu zi ", spune el. „Este foarte posibil ca mulți oameni să nu se mai definească atât de mult prin slujbele lor ca pe vremuri.”

Asta, explică Klotz, „înseamnă că sunt mai puțin atașați emoțional de angajatorul lor”.

Flexibilitate în ceea ce privește finanțarea?

Un alt element care contribuie la diminuarea angajamentului angajaților este decizia unor companii de a solicita lucrătorilor să se întoarcă personal la birou, ca în cazul lui Marie. În special, sectorul financiar a fost supus presiunii pentru aducerea înapoi la birou a angajaților.

În mai, Jamie Dimon, CEO al JPMorgan Chase & Co., care este cea mai mare bancă din America, a declanșat o reacție negativă atunci când a spus că munca de acasă pur și simplu nu funcționează pentru cei care doresc „să se agite”.

Iar în iunie, CEO-ul Morgan Stanley, James Gorman, a spus că, dacă cei mai mulți angajați nu s-ar întoarce la serviciu la sediul central al băncii din Manhattan în septembrie, ar fi „foarte dezamăgit”.

La nivel global, cultura băncii este încă înrădăcinată în prezent. Majoritatea organizațiilor financiare promovează valoarea întâlnirilor în persoană pentru a face afaceri și a rezolva tranzacțiile, ceea ce înseamnă că aranjamentele la distanță vor fi întotdeauna doar temporare. Dar, având în vedere faptul că angajații devin tot mai exigenți, s-ar putea să se schimbe și acest lucru.

Indiferent de sectoare, explică Klotz, companiile care insistă ca personalul să revină la birou cu normă întreagă, fără excepții, vor trebui să găsească o modalitate de a „prezenta acest lucru într-un mod atrăgător”.

Pentru a rămâne competitivi, companiile precum băncile și companiile tehnologice - dintre care unele au adoptat o cultură la distanță pe termen nelimitat, dar multe dintre ele nu - trebuie să înțeleagă că, în timp ce nomadismul digital și munca la distanță nu erau disponibile pe scară largă înainte de pandemie, ele vor fi de acum pe.

Angajații tineri preferă alte beneficii în locul banilor

Nici Klotz și nici Almuth McDowall nu anticipează neapărat să se materializeze o scurgere de talente la nivelul întregii industrii - mai ales pentru că există un spectru atât de larg al modului în care organizațiile individuale își organizează locurile de muncă post-pandemice într-un anumit sector - dar ambii sunt de acord că afacerile vor pierde angajați buni dacă nu sunt atenți.

„Aranjamentele de lucru sunt un criteriu nou și important, de care angajaților le va păsa ca să meargă înainte”, spune Klotz. „Oamenii vor dori să aleagă aranjamentul de muncă cel mai potrivit pentru orice etapă a vieții în care se află, iar companiile vor trebui să țină cont de acest lucru atunci când stabilesc modul în care funcționează.”

Un sondaj recent PwC a arătat că angajații își doresc din ce în ce mai mult să fie compensați pentru munca lor nu doar cu bani, ci cu flexibilitate.

„[De asemenea, am constatat] că lucrătorii mai tineri sunt mai predispuși decât angajații mai în vârstă să accepte creșteri salariale mai mici pentru beneficii nemonetare, inclusiv beneficii extinse de sănătate, timp nelimitat pentru concedii medicale, ore de lucru flexibile și opțiuni de muncă la distanță”, spune Bhushan Sethi , care conduce practica organizațională a PwC. În urma pandemiei, „aceste stimulente pot fi diferența dintre un candidat care acceptă sau nu postul”.

Zorii angajatului împuternicit: „Salariile trebuie să crească. Companiile trebuie să se adapteze”

Povești precum cele ale lui Marie aruncă o lumină sumbră asupra procesului de reajustare la o lume a muncii post-pandemice, dar există dovezi globale că pandemia de Covid-19 a fost un catalizator definitiv atunci când vine vorba de puterea pe care o pot obține angajații de pe piața muncii.

Într-adevăr, Klotz susține că suntem de fapt în curs de a asista la zorii „erei angajatului împuternicit”.

În SUA, numărul șomerilor a depășit confortabil numărul locurilor de muncă disponibile pentru majoritatea ultimelor două decenii, dar în prezent cele două măsuri sunt aproape la niveluri echivalente, ceea ce economiștii descriu ca o piață a muncii excepțional de strânsă

„Sincer, cu greu îmi amintesc un moment în care piața muncii să fie atât de favorabilă angajaților și cu siguranță este un lucru bun”, spune Klotz.

„Salariile trebuie să crească. Companiile trebuie să se adapteze. Dar poate fi o perioadă lentă de experimentare.” „Ca organizație, nu doriți doar să capturați trupurile oamenilor, ci doriți să le capturați și inimile. Și tocmai acest lucru se va dovedi dur ”.

(Analiză BBC)