Una dintre principalele bănci din Emiratele Arabe Unite, Mashreqbank, va plăti penalități de 100 de milioane de dolari pentru transferuri de peste 4 miliarde de dolari din Sudan, împotriva sancțiunilor luate de Washington, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mashreqbank (Mashreq) „a fost de acord să plătească 100 de milioane de dolari în penalități”, a declarat marți autoritatea de reglementare a serviciilor financiare din New York, DFS, într-un comunicat.

Această amendă face parte dintr-o acțiune comună, desfășurată cu Departamentul de Trezorerie al SUA și Banca Centrală a SUA (Fed).

Ancheta „a dezvăluit că Mashreqbank le-a cerut angajaților săi să evite completarea anumitor câmpuri în mesajele de plată trimise între bănci pentru a ascunde elementul sudanez interzis la aceste tranzacții”, a detaliat DFS.

Astfel, tranzacțiile nu au fost înghețate, așa cum ar fi trebuit, ceea ce a determinat „Mashreqbank să proceseze plăți interzise în valoare totală de peste 4 miliarde de dolari între 2005 și 2009”.

Sancțiunile impuse de Washington în 1997 au cerut instituțiilor financiare care operează în Statele Unite să nu aibă de-a face cu Sudanul.

Cu toate acestea, potrivit Trezoreriei SUA, „filiala din Londra a Mashreq a făcut 1.760 de plăți de ieșire prin instituții financiare din Statele Unite”.

Mashreq London a efectuat astfel transferuri în dolari, de la bănci sudaneze din afara Statelor Unite, și prin intermediul instituțiilor financiare americane care nu au putut identifica proveniența fondurilor, și deci să interzică aceste operațiuni, în conformitate cu sancțiunile actuale.