Criza COVID-19 a afectat economia europeană, reducând drastic activitatea unor companii, arată un studiu al Băncii Europene de Investitii. Cu toate acestea, acțiunile guvernelor din UE au contribuit la menținerea multor afaceri pe linia de plutire și au limitat creșterea șomajului, mai arată studiul.

HotNews.roFoto: Hotnews

Asigurarea menținerii investițiilor va fi crucială pentru tranziția Europei către o economie mai ecologică și mai digitală, se mai arată în document.

  • 49% dintre firmele din UE au suferit o scădere a vânzărilor din cauza pandemiei, comparativ cu 21% dintre companii care au reușit să crească vânzările.
  • Firmele care erau mai puțin productive înainte de criză au simțit un impact mai mare, în timp ce firmele digitalizate s-au dovedit mai rezistente.
  • Vânzările au scăzut mai mult pentru firmele mici (cu cel puțin 25%) decât pentru firmele mijlocii și mari.

Privind în viitor, peisajul economic s-a schimbat, iar firmele europene trebuie să se schimbe odată cu acesta, mai notează autorii documentului. Vestea bună este că pandemia a încurajat multe companii să-și accelereze transformarea digitală, în timp ce altele se trezesc la realitatea pe care o cere tranziția climatică. Și în timp ce șocul pandemic le-a afectat planurile de investiții ale firmelor pe termen scurt, sprijinul guvernamental a părut să atenueze impactul.

  • Numărul firmelor care au efectuat investiții în ultimul an a scăzut la 79% de la 86% în 2019.
  • Confruntați cu vânzări mai scăzute, 23% dintre firme și-au redus planurile de investiții, în timp ce doar 3% plănuiau să investească mai mult. .