Grupul german Bayer a acceptat joi să plătească statului New York 6,9 milioane de dolari pentru a soluționa procesele în care este acuzat că a indus în eroare consumatorii prin prezentarea erbicidului Roundup, pe bază de glifosat, ca fiind un produs sigur, potrivit AFP.

Roundup, pesticid MonsantoFoto: Haven Daley / AP / Profimedia

Compania și filiala sa Monsanto „au afirmat în mod repetat în reclame că produsele marca Roundup care conțin ingredientul activ glifosat sunt sigure și netoxice, fără a furniza dovezi suficiente”, a precizat într-un comunicat biroul procurorului general al statului.

Aceste afirmații încalcă legile statului împotriva publicității false și înșelătoare, precum și un acord din 1996 între biroul procurorului general și Monsanto, prin care compania „a fost de acord să înceteze să mai facă afirmații nefondate cu privire la siguranța” erbicidului, se adaugă în comunicat.

Autoritățile vizau reclamele care susțineau că Roundup ucide doar buruienile, că nu prezintă niciun pericol pentru fauna sălbatică sau că nu este mai periculos decât produsele de uz curent, cum ar fi lichidul de spălat vase.

Roundup este considerat un „carcinogen probabil” de către o ramură a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o descriere pe care grupul o neagă.

„Suntem bucuroși să punem capăt acestei afaceri”, a declarat compania într-un mesaj transmis către AFP, subliniind că acordul se referă la practicile publicitare și nu la natura produsului în sine.

Acordul nu înseamnă că grupul acceptă concluziile anchetei procurorului general, a adăugat acesta.

Bayer, care a cumpărat Monsanto în 2018 pentru 63 de miliarde de dolari, s-a trezit de atunci implicată în mai multe proceduri legate de erbicid în Statele Unite. În 2020, grupul a ajuns la un acord de 10 miliarde de dolari pentru a soluționa procesele intentate de foști utilizatori.