Europenii sunt mai puțin ambițioși decât americanii și nu muncesc la fel de mult ca ei, afirmă Nicolai Tangen, CEO-ul fondului suveran de investiții al Norvegiei, cel mai mare fond de investiții din lume, relatează Business Insider.

Nicolai TangenFoto: Jeff Gilbert / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Există o mentalitate în privința acceptării greșelilor și riscurilor. În America falimentezi, primești încă o șansă. În Europa ești mort. Nu suntem foarte ambițioși”, a spus el cu privire la mentalitatea europenilor într-un interviu acordat The Financial Times.

„Ar trebui să fiu atent când vorbesc despre echilibrul dintre viața personală și muncă, dar americanii sunt pur și simplu sunt mai harnici”, a mai afirmat el.

Întrebat de jurnaliștii de la FT dacă este îngrijorat de ce se va întâmpla după alegerile americane din luna noiembrie în condițiile în care în jur de jumătate din activele pe care le administrează sunt legate de companii din SUA, el a răspuns:

„Pur și simplu investim în America în companii grozave, pe termen lung. [Alegerile] nu vor avea implicații pentru modul în care ne alocăm capitalul”.

„Avem aproape jumătate din activele noastre în America, vom rămâne să investim în America”, a subliniat el.

Cu toate, în luna februarie el și-a exprimat îngrijorările față de contrareacțiile din Statele Unite față de promovarea unor obiective legate de diversitate în mediul de afaceri și alte domenii.

Șeful fondului suveran de investiții al Norvegiei spune că un consiliu de administrație divers este unul bun

Întrebat la momentul respectiv despre controversele de la Universitatea Harvard, unde primul său președinte de culoare și-a dat demisia în urma unui scandal legat de rasism și apariția unor acuzații de plagiat, Tangen a răspuns că mediul corporatist american ar putea fi următorul luat la țintă de cei care se opun măsurilor de promovare a diversității.

„Acolo [în Statele Unite] s-ar putea întâmpla ceva, ar putea urma evoluției pe care am văzut-o în ceea ce privește contrareacțiile față de climă”, a spus el. „Ar fi o evoluție negativă”, a subliniat directorul norvegian.

Tangen a spus că să ai un consiliu de administrație divers duce la discuții mai bune și, prin urmare, decizii mai bune.

„Există un motiv bun pentru care vrei diversitate în consiliile de administrație și, dacă există o contrareacție împotriva acestei evoluții, asta ar fi o evoluție negativă”, a spus Tangen.

Fondul suveran de investiții al Norvegiei gestionează active în valoare de 1,6 trilioane de dolari în jurul lumii, echivalentul a 281.000 de dolari pentru fiecare cetățean norvegian.

Începând cu 2021 fondul cere companiilor în care se gândește să investească să aibă cel puțin 30% din directori de sex feminin iar, în cazul economiilor dezvoltate, cel puțin două femei în consiliile de administrație. O excepție o reprezintă companiile din Japonia, cărora le cere să aibă doar o femeie în consiliul de administrație.