Consiliul Concurentiei a sanctionat companiile Interfruct, Albinuta Shops si Profi Rom Food cu amenda totala de 16,7 milioane de lei (circa 4 milioane de euro) pentru fixarea preturilor de vanzare cu amanuntul a legumelor si fructelor.

Astfel, Interfruct a fost sanctionata cu 1,8 milioane de lei (aproximativ 400.000 euro), Albinuta Shops a fost amendata cu 2,6 milioane de lei (aproximativ 600.000 euro) si Profi Rom Food cu 12,3 milioane de lei (aproximativ 3 milioane de euro).

Autoritatea de concurenta arata intr-un comunicat ca cele trei companii au incheiat o intelegere prin care furnizorul Interfruct stabilea preturile de vanzare la raft a legumelor si fructelor comercializate prin magazinele din reteaua Profi din Bucuresti, apartinand Albinuta Shops si Profi Rom Food.

"Intelegerile privind fixarea preturilor reprezinta o serioasa abatere de la principiul liberei concurente pe piata. Practic, prin aceasta intelegere Albinuta Shops si Profi Rom Food nu au avut posibiliatea de a reduce preturile de revanzarea a legumelor si fructelor, ceea ce ar fi fost in beneficiul consumatorilor", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Intelegerea dintre Interfruct si Profi s-a derulat pe o perioada de un an, iar cea dintre Interfruct si Albinuta pe o perioada de doi ani si au avut ca obiect legumele si fructele proaspete, cu exceptia bananelor.

UPDATE: Pawel Musial, director general Profi Rom Food, arata ca actiunile Profi si Interfruct nu au incalcat nicio prevedere din legislatia de concurenta, iar compania isi rezerva dreptul de a contesta amenda in justitie.

“Actiunile Profi si Interfruct nu au incalcat nicio prevedere din legislatia de concurenta, iar Consiliul Concurentei a ignorat probele aduse de noi in acest sens, atat pe parcursul investigatiilor, cat si in cadrul audierilor. Mai mult decat atat, Consiliul Concurentei a stabilit nivelul amenzii cu incalcarea propriilor reguli de determinare a sanctiunilor. De aceea, ne rezervam dreptul de a contesta aceasta decizie in justitie”, a declarat Pawel Musial intr-un comunicat remis HotNews.ro.

“Activitatile noastre, ale celor de la Profi, sunt permanent menite sa ofere clientilor nostri calitate mai buna la acelasi pret, precum si alte beneficii. Plecand de la aceasta politica, PROFI a stabilit cu Interfruct o relatie care consideram ca a fost clar in avantajul clientilor nostri, fara sa aduca prejudicii tertilor”, a mai spus directorul general al Profi Rom Food.

Profi Rom Food si Albinuta Shops desfasurau activitati pe piata de vanzare cu amanuntul a bunurilor de consum zilnic. In anul 2007, Albinuta Shops a fost achizitionata de Profi Rom Food, care la randul sau a fost preluata in 2010 de fondul de investitii Polish Gamma Group, administrat de Enterprise Investors.

Reteaua de magazine Profi numara in prezent 88 de unitati in 58 de orase.