Comisia Europeană propune interzicerea materialelor plastice de unică folosință pentru a contribui la protejarea vieții marine, relatează Mediafax citând BBC.

Paie din plasticFoto: publicdomainpictures.net

Propunerile vizează interzicerea obiectelor de plastic obișnuite, inclusiv paiete, beţişoare de urechi, tacâmuri și agitatoare de băuturi, iar pentru a intra în vigoare, proiectul va trebui aprobat de toate cele 28 de state membre și de Parlamentul European.

Inițiatorii proiectului vor ca până în 2025 aproape toate sticlele de plastic să fie colectate pentru reciclare.

Uniunea Europeană estimează că prin interzicere se vor evita 3,4 milioane de tone de emisii de carbon, prevenirea deteriorării mediului, care ar costa echivalentul a 22 de miliarde de euro, până în 2030 și ar salva consumatorii cu 6,5 miliarde de euro.

"Deșeurile de plastic sunt, fără îndoială, o chestiune importantă, iar europenii trebuie să acționeze împreună pentru a aborda această problemă. Vom interzice unele dintre aceste obiecte și le vom înlocui cu alternative mai curate, astfel încât oamenii să poată utiliza în continuare produsele preferate", a declarat prim-vicepreședintele Uniunii Europene, Frans Timmermans.

Propunerile UE vizează recipientele de unică folosință și articolele de luat masa de unică folosință, de la farfurii și pahare de plastic, până la ambalaje pentru produsele alimentare, cum ar fi fast-food-ul.

Planul nu a stabilit încă un termen limită pentru interzicerea totală a articolelor de plastic de unică folosință, cum ar fi beţişoare de urechi, farfurii și paie.

Citește și:

Poluarea cu plastic a oceanelor, o amenințare reală pentru viața balenelor

Legea care interzice comercializarea pungilor din plastic subțire a fost promulgată de Klaus Iohannis

Marea Britanie vrea să interzică, pe lângă pungile de unică folosință, și bețișoarele de urechi