Actualizat acum

Articol susținut de către Asociația Berarii României

VIDEO Dan Robinson: 97% din berea consumată în România este produsă local și 50% din ingrediente provin din țară

de Narcis Anton     HotNews.ro
Joi, 22 octombrie 2020, 13:16 Economie | Consumator


Captură conferință
Foto: Captura
Industria berii a fost afectată de criza generată de pandemie, însă continuă să aibă o contribuție semnificativă la dezvoltarea economică și socială din România prin locurile de muncă pe care le creează și contribuțiile constante la bugetele de stat și locale, prin sprijinirea fermierilor locali de orz și hamei și prin promovarea unor inițiative sustenabile de protecție a mediului, au afirmat reprezentanții Asociației Berarii României, reuniți alături de principalii factorii de decizie în cadrul unei conferințe care a avut loc miercuri, 21 octombrie.

Conferința "Berea face cinste României" i-a avut printre invitați pe Florin Cîțu, Ministrul de Finanțe, Mircea Fechet, Secretar de Stat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Aurel Simion, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Cristian Ghinea, europarlamentar.

Sectorul de bere continuă să aibă o contribuție semnificativă la economia și societatea din România. Chiar și în condițiile unei stagnări în volum a pieței determinată de puterea limitată de cumpărare din ultimii ani și de contextul pandemic actual, industria berii asigură, direct și indirect, peste 60.000 de locuri de muncă și generează creștere prin angajamentul său pe termen lung de a investi la nivel local și de a consolida o industrie responsabilă.

Conferința integrală


Fragmente cu principalele declarații:

Dan Robinson, Președinte Asociația Berarii României:


Având în vedere criza sanitară prin care trecem, sectorul berii a fost afectat destul de tare. Pentru că berea se adresează în pricipal ocaziilor sociale, iar în urma restricțiilor, aceste lucruri s-au schimbat, afectând acest sector. Sperăm că restricțiile care urmează să fie implementate să fie proporționale, iar când condițiile vor fi optime, să fie ridicate aceste restricții pentru a ne apropia cât mai mult de normalitate. Se spune că o criză scoate ce e mai bun din noi. Și văd acest lucru în rândul producătorilor de bere, care s-au implicat activ în comunități, făcând donații de echipament medical.

România este a 7-a piață de bere din Europa, ceea ce arată maturizarea sectorului local al berii și contribuția semnificativă la economia românească și europeană. Datorită caracterului său național, definit deopotrivă prin faptul că peste 97% din berea consumată în România este produsă local și 50% din ingrediente provin din țară, sectorul berii reușește să genereze un adevărat lanț de efecte pozitive pentru economie.

Volumul pieței berii în 2019 s-a menținut la nivelul anului anterior, cu o evoluție de doar +0.4% în volum, ajungând la 16,7 milioane Hl. În același timp, eforturile investiționale ale membrilor Berarii României au atins un nivel record în 2019, acestea ridicându-se la 96,3 milioane euro, în creștere cu 22 de milioane euro față de 2018. Investițiile cumulate ale membrilor Asociației în ultimii 16 ani au atins 1,62 miliarde euro.

Chiar în perioada aceasta, au loc investiții mari în sectorul de bere pentru a avea o industrie cât mai sustenabilă. Nu vrem doar să ne atingem țintele de reciclare, ci vrem să ne depășim target-urile pentru a micșora cât mai mult amprenta de carbon generată de producția de bere și întreaga industrie. Vrem să facem din România o bornă a bunelor practici în domeniul activităților sustenabile.

Industria berii, în mod direct și indirect, asigură foarte multe locuri de muncă. În zona industriei producătoare de bere, am reușit să nu concediem oameni, însă în domeniul ospitalității, lucruri stau diferit, fiind un sector foarte afectat.

Radu Burnete, Director Executiv Asociația Patronală Concordia:


Este pentru prima dată când vedem de la Uniunea Europeană niște ținte foarte ambițioase în ceea ce privește reducerea amprentei de carbon, iar acest lucru se va vedea în mai toate industriile. Vom vedea cum va reuși România să implementeze aceste măsuri și să facă tranziția la o economie verde. Nu trebuie însă grăbite lucrurile, făcute peste noapte și fără studii de impact. Așadar, în următorii ani vom avea o misiune destul de dificilă pentru a înțelege ce se întâmplă în România și ce impact o să aibă asupra economiei acestă tranziție.

Julia Leferman, Director General Asociația Berarii României:


Industria berii este parte a unui întreg lanț de valoare. 97% din berea de pe piața românească se produce în România. Așadar, avem un lanț de producție care începe cu fermierii români, care cultivă orz de bere și hamei, parctic impact asupra agiculturii. Apoi avem procesarea acestor materii prime, industria berii, care pune în circuitul comercial berea, și mai apoi, ne îndreptăm atenția către celelalte elemente din lanțul de producție: distribuția, retailul, HoReCa. Și la final, să nu uităm partea de colectare și reciclare.

Avem, așadar un întreg lanț de valoare. Având în vedere măsurile care au fost luate în acest an pentru a fi limitată răspândirea virusului, și care au afectat în mod direct sectorul ospitalității și indirect, măsurile aceastea, s-au răsfrânt și asupra industriei noastre. Pe lunile de vară am asistat la o schimbare a consumului, din cel social, în grupuri mari, în consum casnic, în grupuri mai mici. Dar e clar că acest consum nu va putea compensa pierderile pe care industria berii le are pe segmentul HoReCa. Din punctul de vedere a volumelor, în primele 6 luni de pandemie (martie - august 2020 fata de aceeasi perioada a anului) piața a scăzut cu aproximativ 7%. Rămâne să vedem cum vor arăta cifrele la finalul acestui an.

Pe lângă scutirile de taxe, acordarea de microgranturi, plata somajului tehnic sau garantarea creditelor, se pot introduce în plus stimulente sau ajutor financiar care să susțină digitalizarea companiilor care își mută activitatea în online și încurajarea turismului, un sector important pentru consumul de bere.

Florin Cîțu, Ministrul Finanțelor Publice:


Șocul care a lovit România, a lovit asimetric. Nu a lovit pe toată lumea la fel. De asta au fost nevoie de măsuri care să ajute sectoarele care se aflau în dificultate.

Măsuri luate pentru a ajuta sectoarele afectate de criza generată de coronavirus:
 • În 2020, sectorul nu trebuie să plătească impozitul specific.
 • Am prelungit pentru autoritățile locale posibilitatea de a reduce taxele.
 • IMM Invest, chiar dacă a început mai greu, astăzi vorbim de 20.000 de companii care au accesat credite din IMM Invest.
 • Măsura șomajului tehnic nu a fost întreruptă și se desfășoară până la finalul anului.
Au fost măsuri luate și sunt discuții între Ministerul de Finanțe și Guvern pentru a putea vedea ce măsuri pot fi luate pentru perioada următoare. Să vorbim puțin și despre impactul acestor măsuri. Deja vorbim de măsuri luate pentru întreaga economie și care se ridică la 7% din PIB. Bani care au fost injectați în plus în economie anul acesta și care nu erau prevăzuți în buget la început de 2020. Banii s-au dus în șomaj tehnic, plata salariilor, în garanții.

Ne gândim și la anul viitor, pentru că această criză nu s-a terminat și vom avea și în viitor costuri legate de această criză. Va trebui să luăm noi măsuri prin care să susținem sectoare din economie.

Am lucrat deja la OUG ce urmează să fie aprobată. Pe 25 octombrie expiră măsurile în ceea ce privește amânarea plății impozitelor și a taxelor. Vom permite ca până la 25 decembrie să nu existe penalități pentru cei care nu pot plăti la termen. În plus, extindem rambursarea TVA cu control ulterior până în 25 ianuarie.

Măsurile pe care le-am luat în acest an, au fost măsuri care să susțină întreaga economie. Dacă vom primi propuneri punctuale din partea unor industrii, atunci le vom analiza. Noi venim cu cadrul general, iar reglajele fine vin în urma discuțiilor cu patronatele, cu reprezentații diverselor sectoare economice.

Nu vom veni cu creșteri de taxe în perioada următoare. Lecția pe care am învățat-o în 2009-2010 a fost exact invers. În aceste momente avem nevoie de injecții de lichidate în economie, avem nevoie de o politică fiscală stimulativă. Oricine vrea să meargă în cealaltă direcție, va omorî această economie. Și cât voi fi în acest Minister, nu se va întampla așa ceva.

O să le propun colegilor de la ADR să avem o platformă unică. Să nu avem IMM Invest într-o parte, granturile în altă parte etc.

Aurel Simion, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale:


Suntem la finalul exercițiului financiar, deci nu mai sunt bani, a venit pandemia, a mai venit și seceta. Și atunci a trebuit să găsim soluții pentru a ieși onorabil din această situație. Seceta a fost una groaznică, cum poate nu ne-am întâlnit în ultimii 50 de ani în județtele din S-E și totuși, Ministerul Agriculturii a găsit 850 de milioane de lei pe care i-am introdus în sistemul de plată al fermierilor. Conform Ordonanței 148/2020 cuantumurile maxime ale plăților compensatorii au fost de 912 lei/hectar pentru orz și 951 lei/hectar pentru orzoaică. La care se adaugă subvenția pentru carburant de 1,5 lei/litru de motorină, dacă nu mă înșel. Înseamnă niște sume destul de importante pentru producători, pentru compensarea până la urmă a pierderilor.

Hameiul necesită anumite condiții de climă și se cultivă mai mult în zona Mureșului, Sibiului și a județului Alba. În momentul de față avem cultivate 270 hectare de hamei. Mai avem circa 600 de hectare de teren amenajate pentru cultura de hamei, dar nu sunt cultivate. Probabil dacă în noul Plan Național Strategic vom face cultura de hamei atractivă, probabil fermierul se va îndrepta către aceste culturi.

Industria berii este un exemplu de bune practici, atâta timp cât 97% din berea ce se consumă în țară este produsă în România. Dacă Ministerul poate interveni pentru a mări procentul de 55%, ce reprezintă producția de materie primă autohtonă, atunci suntem deschiși la absolut orice soluție.

E rușinos ca 70% din ce consumăm în România să fie din import. Și pandemia ne-a arătat și mai mult că nu suntem în stare să ne susținem. Avem mari probleme pe depozitare, nu avem piață de desfacere, ca să îl convingem e fermier să producă cât mai mult. Noi am plecat invers, am subvenționat producția, dar nu am fost atenți în a dezvolta o piață de desfacere.

Akos Mora, Asociația Producătorilor de Hamei:


Nu avem un program de producere a butașilor de hamei. Noi importăm butași din Germania și sunt foarte scumpi. Dar, mai important, e faptul că nu avem butași de generație nouă, cu care să fim competitivi. Nemții nu își vând butașii cei mai noi, de generație mai nouă. Ar trebui să existe un program național de producere de butași, așa cum a fost la vița de vie.

Ionuț Oprea, Soufflet Malt România:


România s-a confruntat anul acesta cu unul dintre cei mai secetoși ani ai ultimei decade. Nu avem date oficiale, însă producția de orz de bere a fost foarte afectată. Așa că cei care au mizat pe orz anul acesta, au avut de pierdut. Mulți fermieri care au lucrat cu noi anul acesta, la anul nu or să mai lucreze pentru că nu vor să își mai asume riscuri. De aceea am avea nevoie de ajutor din partea Ministerului, chiar am venit cu o propunere în acest sens, ca începând cu următorul cadru financiar multianual, post 2020, orzul de bere să facă parte din categoria culturilor agricole pentru care se acordă subvenții speciale.

Anul acesta o să fim obligați să importăm cam 60-70% din materia noastră primă, pentru malț. Reducerea importurilor va aduce o serie de lucruri benefice pentru economia românească.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


8069 vizualizari

 • +10 (20 voturi)    
  bere de slaba calitate (Joi, 22 octombrie 2020, 13:26)

  edw [utilizator]

  Toate sunt locale, toate sunt frumoase, dar nu stiu cum naiba, cand compari cu bere adusa din Germania, Austria, Anglia si chiar si Italia, berea aia are alt gust, mai bun, mai pronuntat, pare mai consistenta , si al naibii daca te arde stomacul dupa ce o bei, asa cum se intampla cu asta de la noi. Concluzia este simpla. La noi, bagam calitatea a doua! Ca asa meritam la toate, ca noi suntem prostii care o cumpara de pe raft in loc sa o lase sa zaca acolo, sa se spele cu ea pe cap!
  • -2 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 octombrie 2020, 14:30)

   [anonim] i-a raspuns lui edw

   • 0 (0 voturi)    
    tot ca aici se (mai) fabrica? (Duminică, 25 octombrie 2020, 12:36)

    IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui

    https://www.riseproject.ro/articol/industria-secreta-din-spatele-berii-romanesti/ sau au schimbat...apa...
  • +5 (9 voturi)    
   pai depinde de care bei.... (Joi, 22 octombrie 2020, 22:11)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui edw

   Daca bei noroc si bucegi, cred si eu ca au gust de bere cheap... Incearca si tu o "Capra noastra", Nemteana, Csiki Sor, etc si vei vedea ca e macar la fel de buna cu aia din afara....
   • -1 (9 voturi)    
    La aceiasi bani ca afara? (Vineri, 23 octombrie 2020, 8:05)

    produsulinternbrut [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    La aceiasi bani ca afara?

    Dar oamenii aia angrenati in producerea acestor beri sunt platiti ca afara?

    Deci io sunt patron, ma apuc si fac niste bere, care e ca afara: si la gust, dar si la pret. Dar pe toti angajatii (productie, distributie etc) ii platesc ca in Romania.

    Prost sa fie cine o legitima astfel de lacomie.
    • +1 (7 voturi)    
     pai hai sa gandim nitel (Vineri, 23 octombrie 2020, 14:34)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui produsulinternbrut

     Masinile au preturi in functie de salarii? Adica un mercedes in Romania costa 30% din cat costa in Germania? Sau Dacia e vanduta in UK cu de 4 ori pretul din Romania? Fiecare produs are pretul lui, dat de cererea de pe piata.

     Si acu, revenind la bere, o fi angajatul roman mai ieftin, dar te costa mai mult sa faci rost de ingrediente de calitate, te costa mai mult distribuirea berii prin hartoapele locale, te costa mai mult coruptia si spaga pe care tre s-o dai la orice control de la fisc, sanepid, protectia mediului, etc, etc. Si tot asha. Si la final observi ca ce ai economisit pe salariile angajatilor ai dat la mafia din administratie.

     Ceea ce vbrei tu vine din negura visului socialist, unde vfiecare muceste cat vrea si primeste cat are nevoie. Ori sistemul ala s-a dovedit falimentar mai peste tot, poate cu exceptia numita China.
     • +5 (7 voturi)    
      mai sunt si altele mai ieftine, nu doar angajatii (Vineri, 23 octombrie 2020, 16:06)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      - apa e gratis, unii au chiar izvorul lor
      - terenurile ca sa construiesti aici o fabrica nu se compara cu Germania
      • 0 (2 voturi)    
       pai daca e asha de banoasa afacerea... (Vineri, 23 octombrie 2020, 22:41)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

       Apuca-te tu de productia de bere la noi si vinde in Germania, daca tot e mocaciune in Romania. Ce te opreste? Sau de ce crezi tu ca nu vin nemtii cu fabricile de bere in Romania sa produca aici gratis si sa vanda in Germania la pret de pret?

       Vezi tu, asha de pe margine, fara sa fii in joc, e simplu sa-ti dai cu parerea. mai greu e sa si dovedesti ca e asha cum spui tu...
       • -1 (3 voturi)    
        Piața mondiala e acaparata (Sâmbătă, 24 octombrie 2020, 11:45)

        jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

        80% din producție e la 10 producători.
        Primul are chiar 30%. Deci doar ți se pare ca dai bani altuia sau uneori la gust.
        Tocmai ți-am explicat ca e dificil sa produci bere și sa o transporți prea departe, mai ales dacă e o bere de volum: infrastructura, marketing, inclusiv parteneriate cu HoReCa, naționalism, localism (in UK, in Belgia, in Cehia, în Germania beau berea locului) .
        Iar România în lipsa autostrăzilor, durează 10 ore sa ieși din țară. Asta se adaugă la preț.
        Pe lângă asta noi nu cred ca avem foarte mulți berari specializați și nu risca niciun mare producător.
        • 0 (2 voturi)    
         haha (Sâmbătă, 24 octombrie 2020, 21:12)

         bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

         Pai aici voiam sa ajung... Totul plecase fix de aici: nu ai cum gasi bere germana la pretul din Germania pe raft in Romania, fix din motivele invocate de tine. La fel cum nu ai cum vedea bere romaneasca in Germania la pret competitiv. De aia si toti producatorii mari de bere prefera sa produca local decat sa aduca din afara.
     • +2 (2 voturi)    
      exact: masina (Vineri, 23 octombrie 2020, 21:59)

      young_e [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      asta e primul lucru la care se gandeste patronul roman: can ce gipan o sa-mi trag din afacerea urmatoare? investiti, bah, in educatie
      • 0 (0 voturi)    
       Mda (Duminică, 25 octombrie 2020, 18:52)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui young_e

       Ai inteles tot! Ori atat te duce capul, ori ai incercat si tu sa zici ceva ca sa nu pari pr.o.st
    • +2 (2 voturi)    
     Lol (Duminică, 25 octombrie 2020, 8:28)

     Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui produsulinternbrut

     Pai tocmai asta spunea cineva, o bere buna in germania la sticla costa 1 euro sau mai putin. La noi o bere “buna” la sticla costa 3 lei. Deci? Cum naiba avem preturi apropiate, doar ca unii sunt platiti in germania altii in romania.
 • +4 (12 voturi)    
  fain (Joi, 22 octombrie 2020, 13:48)

  sentenced [utilizator]

  Totusi, ma intreb, noi de ce nu putem produce in Romania macar o bere la scara industriala de calitatea berilor produse in Germania tot industrial (Paulaner, Augustiner, Erdinger, Franziskaner plus sute de alte marci). care la raft in supermarket-urile germane costa in jur de 3-4 lei sticla, adica super pret. La noi la 3-4 lei bei malai...
  • -1 (9 voturi)    
   hai ma (Joi, 22 octombrie 2020, 22:13)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   De unde bei tu Paulaner cu sub un Eur?? Hai las-0 ca macane
   • -2 (8 voturi)    
    uite Franziskaner la 0,98 litrul (Vineri, 23 octombrie 2020, 8:28)

    produsulinternbrut [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Nu am gasit chiar Paulaner, dar uite Franziskaner la 0,98 litrul:

    https://www.kaufland.de/angebote/aktuelle-woche/detail.so_id=2303554.html

    E foarte buna. Tot bere alba.

    La noi, Lidl a avut sticla asta la 7,5 lei (!!!!!), acelasi pret cu Irlanda (!!!!!), numai ca in Irlanda salariul minim e de 1600 de euro net lunar.

    Despre ce vorbim?

    E haios ca toti stiti de Paulaner ca asta e prin hipermarketurile romanesti. Insa sunt muuuuulte alte beri misto si ieftine, de care habar nu aveti, pentru simplu fapt ca nu le gasiti voi prin marketuri. Trist.
    • +1 (5 voturi)    
     pai si ce treaba are salariul minim aici??? (Vineri, 23 octombrie 2020, 14:38)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui produsulinternbrut

     E normal ca in Germania berea germana sa fie mai ieftina, pentru ca are costuri de transport foarte mici. La fel cum e normal ca aceeasi bere vanduta in alta tara sa fie la pret mai mare, din aceleasi considerente. La asta mai adauga si consumul de Franziskaner in Germania versus Romania.

     iar asta cu salariul e de-a dreptul hilara. Pai ce, ai vrea sa vanda neamtul in Romania la jumate de pret, ca e salariul mediu aici mic?!?

     Adica Dacia, daca vinde in Moldova sau in Belarus, ar trebui sa vanda loganul cu 3000 de euro ca aia au salarii mici?
     • +3 (5 voturi)    
      si totusi, 50% adaos? (Vineri, 23 octombrie 2020, 16:04)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Acolo exista concurenta, cu bere de calitate de la diferiti producatori.
      La noi, microberariile au preturi infipte bine.
      Iar berile comerciale sunt praf si pulbere, inclusiv marcile globale produse local gen Heineken.
      • 0 (4 voturi)    
       apropos de Heineken (Vineri, 23 octombrie 2020, 22:44)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

       Am baut si in Romania si afara si n-am sesizat mare diferenta de gust

       Cat despre berariile artizanale, e natural ca ele sa aiba preturi mari, pentru ca produc cantitate mica si nu isi permit preturile marilor producatori.


       Da' sa stii, ca traind si in Romania si afara, nu as putea zice ca la noi berea e neaparat proasta. Un Peroni, o Stela, sunt la fel ca si alea de afara, iar beri artizanale, scumpe e drept, gasesti suficiente.
       • -1 (5 voturi)    
        Corect, Heineken e proasta peste tot (Sâmbătă, 24 octombrie 2020, 13:04)

        jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

        La fel și Carlsberg.
        Când mergi într-o tara de lumea a 3-a e o alegere sigura, dar nu când ai variante locale
   • +1 (1 vot)    
    Paulaner (Duminică, 25 octombrie 2020, 8:26)

    Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    In germania este 1 euro, la sticla, chiar mai putin.
 • -2 (12 voturi)    
  malaiul si porumbul (Joi, 22 octombrie 2020, 14:06)

  mamalustefancelmare [utilizator]

  ce cauta in bere ? de ce nu se vorbeste despre asta ?
  Decat sa bei o bere proasta (ambalata si la PET), mai bine una la sticla si buna. Sau sunte prea saraci sa avem o bere buna? Noroc cu berea artizanala, care creste de la an la an. Am renuntat de mult la berea industriala. Si in plus se poate face si acasa cu un pic de pricepere...
  • +8 (12 voturi)    
   pai de aia (Joi, 22 octombrie 2020, 22:14)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui mamalustefancelmare

   Daca piata cere bere la 3 litri la pet care sa coste 3 lei, ce vrei sa produci la banii astia?
 • +4 (8 voturi)    
  fac si eu ca ala... (Joi, 22 octombrie 2020, 14:17)

  codyrocco [utilizator]

  Bine, domle, da' pe noi, Betivii Romaniei, nu ne intreaba nimeni nimic?
  • +1 (7 voturi)    
   da, noi bunii consumatori (Vineri, 23 octombrie 2020, 15:05)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui codyrocco

   sau bețîci, na, așe se zice pe la țară, noi nu ne vom pierde gustu și mirosu, never...văd că nime nimic de berea neagră, io zic că-i cea mai bună, de par egzamplu Silva strong dark, cre că se face la Reghin, nu mai știu...Guiness îi mic copil pe lîngă Silva, neagră legendară
 • +3 (3 voturi)    
  Cam care e smecheria? (Vineri, 23 octombrie 2020, 13:19)

  jorj_bv [utilizator]

  In majoritatea tarilor berea e produsa local din motive logistice (cantitati mari si lipsa infrastructurii de transport), dar si nationaliste sau chiar "localiste", iar la noi se adauga si motivul costurilor reduse: apa e ieftina, muncitorii la fel.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by