S-a deschis expoziția primei licitații de design a sezonului, caracterizată prin eleganţa şi rafinamentul secolelor trecute, de la al XVIII-lea la al XX-lea, și prin grația educației iubitoare de artă. Au sosit la Palat deosebite piese de mobilier de autor și rare decorațiuni de interior, inclusiv o selecție de bunuri culturale excepționale din colecțiile unui ambasador al României la ONU, din vremea regimului comunist prezidat de Nicolae Ceaușescu – diplomatul Nicolae Ecobescu, și a unei mari sportive românce – Valeria Bufanu-Ștefănescu, de trei ori laureată la Jocurile Olimpice pentru România în anii 1970.

Comodă en tombeau RococoFoto: Artmark

O colecție importantă de cadouri de protocol ce aparțin regretatului diplomat Nicolae Ecobescu – precum varianta miniaturală a turnului Milad din Teheran, din 1975 (dintr-un moment anterior realizării simbolicului proiect național al Iranului modern), cadou din partea Șahului Mohammad Reza Pahlavi, o delicată vază în tehnică Celadon, cu simboluri naționale, cadou în 1982 din partea președintelui Coreei de Nord, Kim Ir-sen, ori un set de splendide vaze în tehnică cloisonné, primit de la președintele Chinei, Deng Xiaoping, în 1978 – intră în mod inedit în vânzare în proxima licitație de artă decorativă de interior organizată de Artmark în luna februarie.

„Tata a fost unul dintre cei mai înzestrați diplomați ai României și primul care a primit rangul de ambasador. Lucrul acesta l-am descoperit abia în ultimii săi ani de viață, pentru că nu se lăuda cu realizările lui. L-am descoperit din poveștile despre călătoriile lui și experiențele extraordinare pe care le-a avut. A avut șansa să cunoască capete regale, împărați, președinți, prim-miniștri. Mai ales în perioada în care a fost șeful protocolului de stat, din 1973 până în 1983, a participat la toate vizitele la nivel înalt. Multe din obiectele prezente în această licitație sunt cadouri primite în acea perioadă și poartă semnătura unor personalități din țările vizitate de Nicolae Ceaușescu”, ne-a povestit fiica sa cea mică, Sandra Ecobescu, președinte al cunoscutei și respectatei fundații educaționale Calea Victoriei – povestea integrală a acestei colecții poate fi urmărită integral pe canalul de YouTube Artmark.

Aceste piese sunt un prilej ideal de a scotoci prin cotloanele istoriei, prin sertare secrete, toate fiind cadouri de protocol cu valoare muzeală, celebrând fostele și semnificativele relații pe care România le-a deținut și cultivat cu state importante din lumea din afara cercului de influență occidental (Asia, America de Sud, America Centrală, Europa de Est etc.), dar și cu state din Europa Centrală și de Vest (de la Marea Britanie și Franța la Elveția ori statele nordice). Fondurile obținute din vânzarea obiectelor din colecția personală a ambasadorului Nicolae Ecobescu vor fi direcționate către publicarea ultimelor volume din seria sa îndelung elaborată „România: Supravieţuire și afirmare prin diplomaţie în anii războiului rece”, precum și pentru crearea site-ului despre diplomația română din acele vremuri, care va cuprinde toate cele 17 tomuri, pentru publicul larg.

Sunt remarcabile, de asemenea, obiectele excepționale de colecție – precum un ceas cartel decorat în manieră Boulle ori biroul Regence bogat decorat cu atribute muzicale (cca. 1890) sau comoda Rococo „en tombeau”, decorată cu vrejuri vegetale din bronz aurit, realizată de Pierre Bernard, furnizor al Regelui Franței Ludovic al XV-lea, la jumătatea sec. al XVIII-lea. Este vorba despre o altă colecție a unei personalități românești: Valeria Bufanu-Ștefănescu, celebră fostă atletă multiplu laureată la Jocurile Olimpice în anii 1970, în vremea Nadiei Comăneci.

Evenimentul intitulat Licitația de Design, inclusiv secvențe din Colecțiile unui Ambasador al României la ONU și a unei Mari Sportive Românce va avea loc la Palatul Cesianu-Racoviță din str. C.A. Rosetti nr. 5 în data de 22 februarie, de la ora 19.00, dar și online, pe platforma Artmark Live. Toate loturile pot fi descoperite și în expoziția care a fost inaugurată astăzi și poate fi accesată zilnic, de luni până duminică, în intervalul orar 10.00-20.00, cu intrare liberă.

Masa Neo Louis XVI

Articol susţinut de A10 by Artmark