După un 2023 în care băncile au făcut în special refinanțări de credite, nici 2024 nu pare că va fi un an în care românii se vor înghesui să-și cumpere o locuință. Fondurile pentru programul Noua Casă au fost reduse, cu un plafon de garanții în valoare de 1 miliard de lei, cu 0,5 miliarde de lei mai puțin decât în 2023.

Locuinta nouaFoto: Shutterstock

Și venitul minim necesar pentru cei care vor să își cumpere o casă prin accesarea unui credit Noua Casă a crescut comparativ cu anul trecut. Însă ce modalități de finanțare sunt de preferat?

Cum dobânzile sunt, în continuare, ridicate iar Banca Națională a României nu dă semne că ar reduce din dobânda cheie, creditul ipotecar e soluția câștigătoare pentru cei care intenționează să achiziționeze o locuință, explică într-un interviu acordat Panorama Irina Chițu, analist financiar și director al platformei Finzoom.ro.

Potrivit specialistei, singurul avantaj al creditului Noua Casă este avansul de 5% pentru locuințele al căror preț este de maximum 70.000 euro, facilitate ce vine în sprijinul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 ani. „Este esențial să compari ofertele din piață și să optezi pentru cele cu cea mai mică dobândă anuală efectivă”, arată Irina Chițu.

Panorama: Ce modalitate de creditare pentru achiziția unei locuințe ar fi mai potrivită în 2024?

Irina Chițu: În primul rând, indicat ar fi ca o persoană care vrea să acceseze un credit să își facă niște calcule riguroase. Nu e important să se uite doar la tipul de credit sau cât poate primi din bancă, ci este esențial să fie atentă la bugetul propriu, să nu se supraîndatoreze, în sensul că rata nu ar trebui să reprezinte mai mult de 25% din salariu.

Este important să comparăm ofertele care sunt disponibile acum în piață și, atunci când optăm pentru una dintre ele, să încercăm să eliminăm cât mai multe riscuri.

Panorama: Care ar fi acestea?

Irina Chițu: Trebuie eliminat riscul de dobândă, împrumutându-te cu dobândă fixă, cât mai mică. În prezent, băncile au oferte cu dobândă fixă inițială chiar mai mică decât indicii IRCC și ROBOR. Apoi, există riscul de curs valutar. Nu e recomandat să te împrumuți decât în moneda în care îți câștigi veniturile. Atașând creditului asigurări împotriva șomajului, asigurări de viață sau de sănătate poți elimina riscul de reducere a venitului sau de pierdere a acestuia.

Apoi, compari ofertele din piață și te duci către cele cu cea mai mică dobândă anuală efectivă. Evident, depinde și de propriile venituri. În general, se iau în considerare veniturile de bază, dar mai sunt bănci care, într-un anumit procent, se uită și la veniturile provenite din chirii, din drepturi de autor sau din bonuri de masă.

Citește articolul pe Panorama.ro