ArcelorMittal Galati isi reafirma ingrijorarea cu privire la efectele negative generate de schema de sprijin acordata proiectelor de energie regenerabila dezvoltate in Romania, se arata intr-o declaratie de presa, transmisa, luni, de directorul de comunicare al companiei, Dorian Dumitrescu, citata de Agerpres.

Potrivit documentului, actualul sistem - care nu este aliniat celor din alte state membre ale Uniunii Europene - nu ia in considerare impactul asupra principalilor consumatori de energie si i-ar putea impinge pe acestia dincolo de limita sustenabilitatii.

ArcelorMittal Galati sustine energia regenerabila, dar considera ca producatorii acesteia nu sunt suficient de competitivi si au nevoie de sprijin de la stat pentru a deveni rentabili.

"Suntem sustinatorii energiei regenerabile, insa aceste proiecte nu au o contributie proprie similara cu cea pe care o au marii consumatori de electricitate prin schemele suport. Acesti producatori de energie regenerabila nu sunt suficient de competitivi pentru a se sustine exclusiv din veniturile avute pe bursa de electricitate. In plus, nivelul necesar de investitii, precum si perioada limitata de functionare (o treime dintr-un an) obliga tarile sa implementeze mecanisme de sprijin care sa le asigure rentabilitatea", se spune in declaratia de presa.

In plus, ArcelorMittal sustine ca, in Romania, o centrala eoliana primeste doua certificate verzi (in valoare de 2 x 58 euro) pentru fiecare MWh generat. Pe langa aceasta, mai incaseaza si pretul de vanzare a energiei electrice, care este de circa 40 euro/MWh pe piata spot. Schemele de suport sunt finantate in principal de marii producatori industriali din Romania, dar si de alti consumatori, care sunt acum puternic afectati de acest tip de sprijin.

"O asemenea schema suport nu este sustenabila si ameninta continuitatea activitatii industriale in Romania. In plus, din cauza ca productia de energie regenerabila este dependenta de factori externi (vant, soare), este nevoie de surse suplimentare, de rezerva, pentru a garanta furnizarea sigura si continua de electricitate la nivelul intregii tari. Este necesara o evaluare a investitiilor si a costurilor suplimentare asociate cu timpul redus de operare al acestora", se mai spune in declaratia de presa.

In context, vicepremierul Liviu Dragnea, a declarat duminica la Tulcea, ca Ministerul Energiei va face publica o propunere legislativa privind diminuarea numarului de certificate verzi.

"Marti, ministrul Energiei va pune pe site-ul propriu un proiect de act normativ pentru diminuarea la jumatate in urmatorii trei ani a numarului de certificate verzi. In urmatorii trei ani, vrem ca certificatele astfel reduse sa intre intr-un cos administrat la nivel national de ANRE, iar societatile sa poata sconta la banca aceste certificate din cos sau sa le recupereze dupa trei ani", a spus Dragnea.

In plus, potrivit acestuia, marii consumatori de peste 100 de gigawati vor putea sa plateasca din certificatele reduse jumatate din pret, astfel incat sa se reduca presiunea pe populatie si cea de pe marii consumatori de energie electrica, iar acestia sa poata mentine sau chiar crea locuri de munca.

Vicepremierul Liviu Dragnea a discutat, duminica, la Tulcea cu liderii sindicali din combinatele Alum SA si Feral SRL din Tulcea, dar si cu reprezentanti ai sindicatelor de pe platforma combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati, care i-au atras atentia si asupra altor taxe pe care trebuie sa le plateasca marii consumatori de energie electrica.

"Dupa cele 30 de zile in care propunerea noastra va fi dezbatuta pe site-ul ministerului, vom intra cu ea in sedinta de Guvern. In luna aprilie cel mai tarziu, ne vom concentra asupra taxei de cogenerare sa gasim si acolo o solutie si ne vom ocupa si de taxele de transport si de distributie", a mentionat in timpul discutiilor cu sindicalistii vicepremierul Dragnea.

Acesta insa nu a putut mentiona cand va putea in vigoare viitorul act normativ.