Un consortiu condus de compania spaniola Reganosa, din care face parte si compania romaneasca de stat Transgaz, a depus oferta angajanta pentru achizitia participatiei de 66% in cadrul DESFA, transportatorul de gaze din Grecia. Din consortiu mai face parte si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), potrivit unui comunicat al Transgaz.

TransgazFoto: Transgaz

Acest consortiu concureaza cu un alt consortiu compus din compania italiana Snam, compania spaniola Enegas si compania belgiana Fluxys. Initial, din acest consortiu facea parte si compania olandeza Gasunie, insa in mod surprinzator s-a retras cu cateva zile inainte de depunerea ofertei.

"Reganosa, Transgaz si BERD confirma faptul ca impreuna, ca parti ale consortiului condus de Reganosa, au depus o oferta si isi exprima satisfactia de a fi in masura sa sustina un proces competitiv pentru privatizarea DESFA. BERD a contribuit la un proces competitiv care, indiferent de castigator, va aduce o mai mare valoare pentru poporul grec.

Fondul pentru Dezvoltarea Activelor din Republica Elena a primit astazi doua oferte angajante pentru achizitia unei participatii de 66% (31% cota parte detinuta de Fondul pentru Dezvoltarea Activelor din Republica Elena si 35% cota parte detinuta de HELPE (Hellenic Petroleum) in capitalul social al Operatorului Sistemului Elen de Transport Gaze Naturale.

Au depus oferte angajante:

  • Consortiul compus din Snam S.p.A., Enagas Internacional S.L.U. si Fluxys S.A.
  • Consortiul compus din Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD)

Potrivit Transgaz, procesul de evaluare va incepe imediat si se va desfasura in conformitate cu termenii specificati in scrisoarea privind procedura de licitatie.

Actionarii transportatorului de gaze Transgaz au aprobat pe 19 ianuarie asocierea cu Regasificadora del Noroeste S.A. (Reganosa) din Spania in vederea participarii in etapa a doua a procesului de achizitie a participatiei de 66% in cadrul DESFA, transportatorul de gaze din Grecia. Transgaz a mai incercat in vara sa participe la procesul de privatizare impreuna cu GRTgas SA, operatorul de transport al gazelor din Franta, insa asocierea nu a fost calificata in etapa depunerii unei oferte angajante.

In data de 26 iunie 2017, Fondul elen pentru dezvoltarea activelor a transmis partilor interesate invitatia la depunerea unei scrisori de manifestare a interesului pentru achizitia unei participatii de 66% in cadrul DESFA. In acest scop, Transgaz si GRTgaz SA au incheiat in luna august un acord privind participarea comuna la achizitia participatiei, insa nu a fost calificata mai departe.

Avand in vedere interesul strategic al Transgaz in regiunea de sud-est a Europei, compania a continuat negocierile privind formarea unui consortiu in vederea participarii in etapa a doua a procesului de privatizare a DESFA, se arata intr-un document al Transgaz.

Pe 22 septembrie, Fondul elen a anuntat calificarea in etapa a doua a procedurii de achizitie, pe de o parte, a Regasificadora del Noroeste S.A. si, pe de alta parte, a unui consortiu format din Snam S.p.A/Enagas Internacional S.L.U/Fluxys S.A/N.V. Nederlandse Gasunie.

In acest context, Transgaz a demarat negocierile cu distribuitorul de gaze spaniol Regasificadora del Noroeste S.A. (Reganosa) si a semnat un acord de confidentialitate pentru a accesa, in conditiile stabilite de fondul elen, anumite informatii despre activele DESFA. De asemenea, cele doua companii au incheiat un memorandum de intelegere pentru stabilirea unor principii generale legate de analiza oportunitatii depunerii unei oferte angajante, se mai arata in documentul Transgaz.

Avand in vedere prevederile invitatiei la depunerea scrisorii de manifestare a interesului pentru achizitia participatiei de 66% in cadrul DESFA, liderul consortiului va putea fi exclusiv operatorul spaniol. Consortiul va putea cuprinde si alti investitori. Detaliile referitoare la cota-parte aferenta fiecarui investitor, mecanismul de finantare, modalitatea concreta de functionare a consortiului ulterior privatizarii DESFA vor fi stabilite prin negociere de catre parti.

Reganosa administreaza propriul sau terminal LNG si administreaza o parte din conductele de gaze din Spania si are o prezenta extinsa pe 3 continente. Recent, a preluat administrarea statiei de gazeificare din Malta.