​O nouă ședință a Guvernului, de data aceasta extraordinară, va avea loc joi, cu scopul de a fi aprobat un proiect de OUG al Ministerului Energiei. Începând de săptămâna viitoare, Guvernul nu mai poate aproba ordonanțe de urgență, deoarece intră Parlamentul în vacanță. Acesta este motivul pentru care este organizată ședință joi pentru o OUG. Ce prevede Ordonanța? Stingerea datoriilor la Fisc ale unor companii din energie cu probleme.

Complexul Energetic HunedoaraFoto: AGERPRES

Proiectul de OUG nu a fost discutat în ședința de miercuri deoarece nu avea aviz CES. Consiliul Economic și Social se va întruni special pentru aceast act normativ. Nu este exclus să mai apară și altă urgență.

HotNews.ro a mai scris despre această Ordonanță, însă ar exista ceva modificări față de proiectul inițial, spun surse guvernamentale. Acesta mai spun și că ar fi existat discuții cu reprezentanții Comisiei Europene.

Ce prevede proiectul inițial? Vor fi stinse creanțele fiscale administrate de Ministerul Finanțelor prin ANAF prin trecerea acelor companii în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Energiei. Una dintre societăți ar fi Complexul Energetic Hunedoara, care la sfârșitul anului trecut avea datorii la bugetul de stat de circa 268 milioane de lei.

Această societate a primit în 2015 un ajutor de stat ilegal, potrivit unei investigații a Comisiei Europene. Comisia Europeană a constatat în noiembrie 2018 că producătorul de energie Societatea „Complexul Energetic Hunedoara” a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane euro, prin patru împrumuturi finanțate din fonduri publice. Potrivit acestuia, în prezent, România trebuie să recupereze ajutorul ilegal și dobânzile aferente. Vezi aici amănunte.

Acum, la doar câteva luni după constatările Comisiei, Guvernul decide să acorde din nou un ajutor de stat prin ștergerea datoriilor. Pentru o astfel de acțiune, Guvernul trebuie să notifice Comisia Europeană.

  • Cum motivează Guvernul actul normativ

Potrivit documentului, este necesară stingerea datoriilor din cauza "situației economico-financiară dificilă a unor operatori economici, precum Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. și Societatea Electrocentrale București S.A. care dețin capacitățile de producere a energiei electrice cu importanță deosebită în menţinerea nivelului de siguranţă în funcţionarea Sistemului Electroenergetic Național".

Operatorii economici care dețin unităţi dispecerizabile au datorii gestionate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, iar adoptarea unor măsuri privind recuperarea acestora prin măsuri de executare silită sau alte modalități de stingere a creanțelor nu asigură dezideratul menținerii în cadrul Sistemului Electroenergetic Național.

Stingerea creanţelor fiscale administrate de Ministerul Finanţelor Publice prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin trecerea în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Energiei a unor unități dispecerizabile poate contribui la asigurarea securității Sistemului Electroenergetic Național.

Siguranța alimentării Sistemului Electroenergetic Național și chiar securitatea energetică a țării ar putea fi afectată dacă nu sunt stinse datoriile.

Pentru mai multe amănunte citește O nouă ordonanță controversată: Guvernul vrea să șteargă datoriile la Fisc ale companiilor din energie/ Una dintre companii a primit deja un ajutor de stat ilegal