​Nuclearelectrica și Consortiul FALCON (italienii de la Ansaldo Nucleare, agenția italiană pentru noi tehnologii- ENEA și Institutul de Cercetări Nucleare Pitești- ICN) au semnat săptămâna trecută un Memorandum de Înțelegere privind cooperarea pentru dezvoltarea reactorului de Generație IV, ALFRED. Scopul memorandumului este de a stabili un cadru de colaborare în ceea ce priveste lucrările pre-proiect și activitățile de cercetare și dezvoltare care urmează să fie implementate în vederea dezvoltării proiectului ALFRED, precizează Nuclearelectrica.

ICN PitestiFoto: ICN Pitesti

SNN și Consorțiul FALCON au convenit asupra schimbului de informații și date cu privire la tehnologia reactoarelor cu neutroni rapizi, folosind ca agent de răcire plumbul topit, coordonării activităților de cercetare, contribuției în natură în funcție de expertiza și capabilitățile fiecarei părți, studiilor și analizelor realizate independent de fiecare parte cu scopul optimizării acestora, precum și planificării cadrului necesar pentru a pregăti activitațile demonstrative.

"Într-un mediu internațional în care politicile și măsurile de mediu reconfigurează major industria energetică, iar soluția provine dintr-un mix bine gândit de surse cu emisii scăzute de CO2, dezvoltarea tehnologiilor nucleare în sensul îmbunătățirii constante a securității, a economicității și a flexibilității, a devenit o necesitate. La nivel global, sunt puține state care dezvoltă noi tehnologii nucleare, România fiind unul dintre acestea, iar proiectul ALFRED fiind considerat la nivel internațional o tehnologie promițătoare de ultimă generație. Este un proiect complex, cu multe beneficii de tehnologie, securitate, economicitate pe care ne dorim să îl vedem în exploatare comercială în cât mai multe state dupa finalizarea proiectului. Cooperarea pentru dezvoltarea acestui proiect este esențiala, iar acest MoU este o dovada a responsabilității și implicării industriei nucleare românești, per total, în dezvoltarea programului nuclear și în oferirea unei soluții inovatoare la nivel internațional. În anul 2018, la nivel global, energia nucleară a furnizat 2563 TWh. Dacă în locul producției de 2563 TWh din nuclear, s-ar fi folosit un combustibil convențional, s-ar fi emis 2701 milioane tone de CO2. Este evident rolul energiei nucleare și al dezvoltărilor tehnologice”, a declarat Cosmin Ghiță, Director General Nuclearelectrica.

Constantin Paunoiu, director RATEN ICN, a spus că proiectul ALFRED beneficiază de sprijinul Uniunii Europene prin European Sustainable Nuclear Energy Energy Industrial Initiative (« ESNII »). Pentru RATEN ICN dezvoltarea noilor tehnologii nucleare, cele de Generație IV, este o prioritate imediată. Efortul este integrat in incercarea de a pune Romania pe lista foarte scurta a statelor inovatoare si de a avea solutii pe termen lung si foarte lung” - Constantin Paunoiu, Director RATEN ICN.

Despre proiectul Alfred se discută de mai mulți ani, însă nu a fost realizat nimic concret până acum.