Operatorul de transport Transgaz și operatorii de distribuție a gazelor naturale au transmis Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) planurile anuale de investiții pentru anul 2021 în valoare totală de 1,3 miliarde lei. La această sumă se adaugă încă 365 milioane lei pentru extindere și racordare. Planurile au fost aprobate de ANRE. Sumele sunt mai mici decât anul trecut când au fost realizate de operatorul de transport și de distribuitori, investiții în valoare totală de 1,7 miliarde lei.

Conducte de gazeFoto: OMV Petrom

Având în vedere noile obligații legale, pentru anul 2021, operatorii au prevăzut suplimentar față de planul anual de investiții inițial întocmit sume destinate realizării lucrărilor de extindere și racordare în valoare totală, până la această dată, de peste 365 milioane lei, ceea ce reprezintă o suplimentare cu circa 26% a efortului investițional anual.

Click pentru a deschide

În plus, pentru dezvoltarea sistemelor de distribuție a gazelor naturale pe teritoriul național, prin Ordonanța de urgență nr. 128/2020 aprobată prin Legea nr. 214/2020, a fost instituit Programul naţional de racordare a populaţiei şi clienţilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale, în valoare totală de circa 3,8 miliarde lei pentru perioada de programare 2021-2027, care poate fi accesat de unitățile administrativ-teritoriale individual sau în parteneriat, precum şi de asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, pentru înfiinţarea/extinderea/transformarea reţelelor de distribuţie inteligentă a gazelor naturale pentru racordarea consumatorilor casnici şi a clienţilor noncasnici.

Sursele de finanțare pentru acest program sunt fondurile externe nerambursabile în cadrul axei prioritare 8 „Sisteme inteligente şi sustenabile de transport al energiei electrice şi gazelor naturale“ din cadrul POIM.