Guvernul liberal Cîțu lasă Hidroelectrica fără bani de investiții

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 14 mai 2021, 12:02 Economie | Energie


Hidroelectrica
Foto: AGERPRES
Acționarii Hidroelectrica, adică Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea, au hotărât în unanimitate să jumulească de bani compania. Este una dintre cele mai profitabile companii din România, astfel că banii ei sunt tentanți pentru acționari, chiar dacă o lasă fără resurse pentru investiții cu impact major în economie. Practic, în ultima ședință AGA s-a decis transformarea întregului profit în dividende. Și de parcă nu ar fi fost suficient, statul român a acceptat și propunerea Fondului Proprietatea de a lua 1 miliard de lei din rezervele companiei.

Interesant este că această practică de a transforma în dividende cea mai mare parte din profiturile și rezervele companiilor de stat era specifică guvernelor PSD. Acestea preferau să ia banii societăților profitabile ignorând nevoia de investiții. În mod surprinzător, ceea ce a făcut acum un Guvern liberal întrece chiar și guvernele social-democrate.

Mai exact, din profitul net de 1,30 miliarde de lei obținut în 2020, Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea au decis să repartizeze sub formă de dividende 1,28 miliarde de lei. Alte 17,8 milioane de lei reprezintă participarea salariaților la profit. Cu alte cuvinte, tot profitul a fost luat și nu a mai rămas nimic pentru investiții.

Partea Ministerului Energiei, adică 1 miliard de lei (proporțională cu 80% din acțiuni), se va duce la bugetul statului, și va fi folosită pentru acoperirea găurilor bugetare. În ceea ce privește Fondul Proprietatea este de înțeles atitudinea având în vedere că în calitatea sa de acționar minoritar (20% din participații) nu urmărește decât dividendele, fiind, de altfel, renumit pentru împotrivirea sa față de investiții majore.


Investiții de multe miliarde de euro în planul HidroelectricaÎnsă este greu de înțeles atitudinea Guvernului Cîțu, în condițiile în care însuși premierul a repetat de nenumărate ori că investiţiile sunt singura soluţie pentru creştere economică. De precizat că o astfel de decizie nu se ia doar la nivel de minister, ci la nivelul cel mai de sus în Guvern.

În domeniul energetic este nevoie de investiții uriașe, mai ales că România deja începe să resimtă lipsa lor în capacități noi de producere a energiei electrice. În plus, prin obligațiile asumate în fața Comisiei Europene este obligatoriu să fie demarate cât mai rapid investiții pentru tranziția către energia verde. În următorii ani, trebuie să renunțăm la sursele de energie poluante (cărbunele) și să le înlocuim cu cele nepoluante. România și-a asumat o ţintă de 30,7% energie din surse regenerabile în consumul naţional până în 2030. Comisia Europeană solicită chiar mai mult, 34%, și cel mai probabil, România va accepta această nouă țintă. Pentru astfel de investiții, fondurile europene nu sunt suficiente.

FOTO: Parc eolian off-shoreClick pentru a deschide
Hidroelectrica are în plan câteva proiecte de investiții majore, pe lângă cele obișnuite care vizează amenajări hidroenergetice și retehnologizări. Potrivit proiectului de buget pe 2021, propune proiecte de diversificare a portofoliului de afaceri:
 • Capacități de producere a energiei electrice din surse eoliene on-shore cu o putere instalată totală cuprinsă între 300 MW și 500 MW
 • Capacități de producere a energiei electrice din surse solare cu o putere instalată totală de cca. 50 MW-100MW

Pentru aceste două proiecte, Hidroelectrica are în vedere achiziționarea de participațiuni, iar valoarea estimată pentru 2021-2023 este de 3,8 miliarde de lei.

De asemenea, Rreprezentanții Hidroeletrica declaraseră în urmă cu câteva luni că urmăresc cu mare interes ce se întâmplă cu legislaţia offshore, deoarece ar intenționa să investească în energie eoliană în Marea Neagră. În strategia investițională a companiei, costurile pentru construirea centralelor eoliene offshore sunt estimate la 2,8 miliarde de lei.

Hidroelectrica ar mai avea în intenție să dezvolte prin parteneriat cu Verbund hidrogen „verde“ prin electroliza apei la scară largă în România, utilizând un mix de energie verde (eoliană off grid şi hidro on-grid). Ulterior hidrogenul rezultat ar urma să fie înglobat într-un ulei mineral şi transportat pe Dunăre către ţări din programul Transnaţional Dunărea Interreg, precum Austria, Bulgaria, Cehia, Germania, Ungaria, Slovacia, Muntenegru, Serbia.

Pe scurt, toate aceste investiții necesită sume uriașe de bani, multe miliarde de euro, însă Guvernul României pare mai preocupat de acoperirea temporară a găurilor bugetare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10597 vizualizari

 • +1 (39 voturi)    
  alo (Vineri, 14 mai 2021, 12:09)

  cucuveauamov [utilizator]

  dragnea, nu mai fura!
  • 0 (10 voturi)    
   In Ro hotia nu se pedepseste, nici crima (Vineri, 14 mai 2021, 13:51)

   VOX. [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Cine stie motivul real pentru care e Dragnea in puscarie? Poate cineva din poza de mai jos.

   https://postimg.cc/mhGDsRC8
 • -10 (22 voturi)    
  Normal (Vineri, 14 mai 2021, 12:10)

  Unforgiven [utilizator]

  Nu e nevoie de investitii in alte domenii in afara de autostrazi, spitale, scoli.
  • -7 (19 voturi)    
   Acum (Vineri, 14 mai 2021, 12:51)

   Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   Organizatia oculta #rezist joaca pe mese de bucurie, ca nu se vor mai face alte investitii in alte domenii in afara de cele de mai sus, asa ca vor avea mai mult de mancare din investitiile furate si vor putea sa racoleze mai multi dobitoci in adunatura aia de impostori corupti.
   • -4 (8 voturi)    
    Eu cred ca ai uitat ceva (Vineri, 14 mai 2021, 15:29)

    cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

    Rachetele.
    Pai nu investim noi in rachete unul dintre cele mai mari bugete din PIB?
 • -2 (28 voturi)    
  Guvernul Catu (Vineri, 14 mai 2021, 12:17)

  Zache58 [utilizator]

  a facut si altele,mult mai gogonate.A scazut suma cuvenita ajutorului de inmormantare,a luat bani de la copii si de la pensionari.Politistul criminal,care a ucis un om nevinovat,isi face de cap si nu se mai vorbeste de acea crima.Cand esti incapabil sa administrezi treburile tarii vei avea mereu ''gauri in buget''.UE ne aloca suma cu care se lauda Catu dar stie ca nu o vom putea acoperi cu proiecte ,asa cum face clasa politica.din Romania inca din 2008.
 • +20 (32 voturi)    
  E cu dublă batere (Vineri, 14 mai 2021, 12:24)

  ploiesteanu [utilizator]

  la început îi ia banii pentru mentenanță apoi, văzând că a ajuns pe butuci pentru că nu au bani, cică e în insolvență, gaură neagră și trebuie vândută pe 2 bani dar cu parandărăt pe măsură. E rețeta verificată prin care s-au pus la pământ 10000 de unități economice prin anii 90 și diriguitorii care au hotărât asta s-au făcut oameni. Dacă te uiți câte proprietăți și vile au apărut la Snagov, Sinaia, pe litoral la Mamaia, nu-ți vine să crezi. Ca ciupercile.
 • +11 (21 voturi)    
  Audiatur et altera pars ! (Vineri, 14 mai 2021, 12:27)

  Dilematic [utilizator]

  Intrebati si pozitia ministrului Energiei, despre motivele transformarii in dividende a unei parti din profitul Societatii Hidroelectrica.
 • +3 (15 voturi)    
  Furturi în șir (Vineri, 14 mai 2021, 12:45)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Alocațiile pentru copii, pensiile, concedii medicale nedecontate, bani de investiții... tot ce se poate sifona. Sunt curios ce urmează.
  • -3 (3 voturi)    
   Urmeaza... (Sâmbătă, 15 mai 2021, 7:47)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   ...vanzarea pe bursa a unor pachete din cele mai profitabile societati romanesti. Incepand cu Hidroel., Portul Ctza., Aeroporturile Otopeni + Baneasa, Salrom, Transgaz, Transelectrica, Sist. de sanatate, etc., etc. Cui? Stapanilor de-afara, care asta asteapta de la guv. liberalo-progresist.
 • +19 (29 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 14 mai 2021, 12:48)

  [anonim]

 • +3 (13 voturi)    
  Investitii ciu-ciu (Vineri, 14 mai 2021, 12:50)

  Sati [utilizator]

  Daca se strica ceva legam cu sarma sau folosim un cui stramb si ruginit.
 • +4 (22 voturi)    
  pana cand?! (Vineri, 14 mai 2021, 12:56)

  wweesstt [utilizator]

  banii trebuie sa mearga la pensii speciale/deserviciu/ocupationale/etc si in sporurile si in salariile bugetarilor, cu 70% mai mari decat in privat (record in lumea civilizata). Zero reforme adevarate! doar minciuni! unde este 'toti pe contributivitate!"? unde este reforma aparatului bugetar?! acum ascund si sporurile bugetarilor in salarii! mai rau ca pe vrmea cumei rosii a lui dragnea si ponta! oare mai rabda romanii sa fie indatorati si ei si copii lor de guverne pt a plati clientela politica! nimic nu s-a schimbat! ministrul Bode a zis ca nimeni nu se va atinge de pensiile speciale ale serviciilor din MAI! ministrul stelian ion a zisca este 'inoportun' sa ne atingem de varsta de pensionare si de privilegiile celor din justitie!; de cei din mapan; sri; jandarmerie nici vorba sa se atinga cineva! cat mai puteti rabda oameni buni?! cat?! chiar asa lasi putem fi sa accepatam sa fim sclavii lor!? acum hai la munca cu voi ca avem de platit speciali si bugetari si animale politice!
  • -2 (2 voturi)    
   Cemai asteptam? (Sâmbătă, 15 mai 2021, 7:49)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

   Ordinul pe Unitate si umplem pietele ( de zarzavat)!
 • -8 (14 voturi)    
  Cred (Vineri, 14 mai 2021, 13:13)

  fdaniel [utilizator]

  Cred că după un an de pandemie și scădere economică Hidroelectrica poate rezista un an fara investiții
 • -9 (9 voturi)    
  aha (Vineri, 14 mai 2021, 13:20)

  nikita11 [utilizator]

  perversa haiduceasca. ia banii smekerilor din energetica si acopera din gaurile de la pensii si asistenta sociala. Nu prea cred ca vroiau cei de la hidroelectrica sa investeasca in vreun fel util banii aia oricum. Si nici guvernul.
 • +3 (15 voturi)    
  independenta energetica? (Vineri, 14 mai 2021, 13:31)

  cmariusalin [utilizator]

  trebuie sa fim dependenti de altii mereu, asa e ordinul
  sclavi pe fata!
 • +1 (13 voturi)    
  era mai bine (Vineri, 14 mai 2021, 13:45)

  andrei1245 [utilizator]

  cum faceau pesedistii.talhareau banii prin firme fantoma si nu mai plateau nici impozite nici dividende. acum ca vor si actionarii bani legal nu e bine.
 • -2 (14 voturi)    
  Cand trebuie sa te imprumuti (Vineri, 14 mai 2021, 14:19)

  Bradisor [utilizator]

  in fiecare zi ca sa aoperi deficitul bugetar este normal sa folosesti toate fondurile de care dispune statul. Multe din inv. pe care hidro el. intentioneaza sa le faca pot fi finantate din fonduri UE.
  • -3 (7 voturi)    
   ce gandire de psd-ist(Usl-ist) (Vineri, 14 mai 2021, 14:48)

   wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui Bradisor

   adica sa luam de la investitii , nu de la pensii specaiale , nu sa facem reforme, sa nu taiem privilegii!! aha ! pai daca asta nu este psd-ism atuunci ce este! aceeasi mizerie!
 • -4 (8 voturi)    
  25 miliarde euro datorie+hidroelectrica+altele (Vineri, 14 mai 2021, 14:51)

  floriniulian [utilizator]

  Performanta guvernului Catu:

  ZERO REFORMA insa,imprumuturi externe de 25 miliarde euro pentru a plati pensiile de serviciu si speciale aberante care nu mai exista niciunde in lume plus salariile colosale a unui aparat bugetaro mafiot incompetent si fara numar.

  De aia imprumuta Catu bani.Nu pentru investitii.

  PNRR va fi un dezastru,cu actuala administratie corupta si praf de incompetenta,vom accesa doar banii care se imprumuta si trebuie sa-i dam inapoi pentru ca aia se pot fura si nimeni nu va raspunde pentru ei.

  Falimentul tarii se apropie si este de neevitat cu PNL/USR, partide aservite securistilor carora le reprezinta interesele.

  ZERO REFORMA
  • -2 (2 voturi)    
   0 reforma (Sâmbătă, 15 mai 2021, 7:57)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui floriniulian

   Pai, daca asta a votat partea cea mai "luminata" a romanilor, sa ne inclinam in fata intzelepciunii ei!
 • +2 (6 voturi)    
  Mama (Vineri, 14 mai 2021, 14:56)

  Costi888 [utilizator]

  Cum a sunat asta. Daca era PSD la putere ar fi spus guvernul socialist/comunist? :)))
 • 0 (10 voturi)    
  membrii consiliului de administratie (Vineri, 14 mai 2021, 15:00)

  John_Re [utilizator]

  sunt membri de partid, nu investitori.

  deci se fura legal, pt viitorul partidului aflat la putere.

  de 30 de ani
 • 0 (16 voturi)    
  Din ciclul "afara ploua", Catu e divina (Vineri, 14 mai 2021, 15:04)

  Razvan_M [utilizator]

  Dupa cum bine stim, SNN (Nuclearelectrica) a obtinut finantare din emiterea de obligatiuni si a continuat sa plateasca dividende Statului Roman. Exista si fondurile UE care trebuie accesate.

  Bursa acum este la maxime istorice. Ce nu inteleg eu este: cum de atacurile de presa contra guvernului Catu sunt atat de atent directionate doar contra componentei liberale? Si cum de numeroase comentarii sunt cenzurate?
  • +3 (11 voturi)    
   Pai ... (Vineri, 14 mai 2021, 15:43)

   FortApache [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

   Nu este randul liberalilor la "tavaleala"? Nu conduc ei guvernul?

   Pe cine sa tavaleasca presa? Tot "greaua mostenire" :))))
   • +2 (10 voturi)    
    pai asta este o petarda (Vineri, 14 mai 2021, 17:11)

    Razvan_M [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

    Ce e aia "sa jumuleasca de bani"? Ce inseamna "multe miliarde euro"?

    Guv Romaniei are de acoperit niste gauri bugetare mari in Bugetul Romaniei (-101 mld lei pe anul 2020 deficit cf https://mfinante.gov.ro/domenii/bugetul-de-stat/informatii-executie-bugetara). Daca Guv Romaniei obtine mai putini bani de la Hidroelectrica decat in anii precedenti, acestia au un impact negativ asupra Bugetului de Stat. Oare nu stim ca este criza, ca au scazut veniturile si au crescut cheltuielile bugetare? Acele gauri le poate acoperi crescand datoria publica sau cu dividende obtinute legal de la companii in care este actionar. Mai ales ca investitiile Hidroelectrica in executie acum sunt planificate a se face pe termene pana prin 2028.

    Daca citim cu atentie documentul atasat cu strategia de investitii Hidroelectrica, vedem ca planul de investitii este acoperit din urmatoarele surse de finantare (pag 42):

    1. surse proprii + IPO = 10.8 mld lei
    2. fonduri europene = 7.7 mld lei
    3. credite/obligatiuni = 7.5 mld lei

    Intr-o alta sectiune se spune explicit ca in acest moment climatul financiar global este extrem de favorabil creditarii.

    Daca citim un pic prin rapoartele contabile de pe site-ul Hidroelectrica, pe 2019 de exemplu, observam ca Hidroelectrica are un cash flow foarte bun din exploatare: https://www.hidroelectrica.ro/article/26 (pag 28-29) ce poate acoperi fara probleme investitiile planificate, alaturi de credite si fondurile europene. Nu stiu la cat a fost evaluata compania, probabil la peste 10 mld, dar IPO-ul prin majorare de capital este *nice to have*, nu o necesitate critica.
  • -2 (2 voturi)    
   atacuri (Sâmbătă, 15 mai 2021, 7:59)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

   Chiar esti sigur ca nu intelegi? Sau doar te faci?
 • +2 (8 voturi)    
  bine ca au luat la buget banii (Vineri, 14 mai 2021, 22:41)

  cetatean2016 [utilizator]

  bine ca au luat la buget banii pt ca altfel i-ar fi folosit nu ca sa dezvolte de la 0 proiecte i foloseau sa cumpere scump de la smecheri proiecte gata facute cum au facut cu cel eolian de la Crucea de ,,investitii" deastea nu avem nevoie.
  • -1 (1 vot)    
   Expertiza (Sâmbătă, 15 mai 2021, 15:53)

   MalaEducacion [utilizator] i-a raspuns lui cetatean2016

   Crezi ca Hidroelectrica are expertiza sa faca proiecte eoliene sau solare de la zero?
 • -3 (3 voturi)    
  ce comentam? (Sâmbătă, 15 mai 2021, 19:01)

  f512 [utilizator]

  ce comentam eu acum doua zile vizavi de conditiile din pnrr ? opaaaa, fix despre hidroelectrica!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by