Ajutoare pentru minerii disponibilizați / Vor fi concediate peste 8 mii de persoane în următorii ani

de C.P.     HotNews.ro
Marţi, 15 iunie 2021, 19:54 Economie | Energie


Mineri Valea Jiului
Foto: Captura
Guvernul va discuta în ședința de miercuri, în primă lectură, un proiect de OUG care vizează acordarea venitului lunar de completare și a unor plăți compensatorii pentru 8.354 de mineri care vor fi concediați. Ordonanța de Urgență se aplică până la data de 31 decembrie 2032. Aceste concedieri vor fi făcute pe fondul înlocuirii cărbunelui ca sursă de energie cu cele regenerabile.

Actul normativ va modifica Ordonanța de urgență 69/2019 care prevedea acordarea de ajutoare pentru 1.077 de mineri până în 2024.

Potrivit noilor estimări, vor fi disponibilizate 8.354 persoane, din care:
- 4.063 persoane – Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA(CEH);
- 264 persoane – Compania Națională a Uraniului S.A. (CNU)
- 3.997 persoane – Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. (CEO)
- 30 persoane - Societatea Națională de Închideri de Mine Valea Jiului S.A. (SNIM)

Totalul cheltuielilor aferente veniturilor de completare aferente acordate pentru o perioada de până la 48 luni este estimat la acest moment la suma de 915.689 mii lei.

Persoanele concediate vor beneficia plățile compensatorii în conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, respectiv încheiate la nivelul fiecărui operator economic.

Perioada de acordare a venitului de completare pentru personalul disponibilizat din cadrul activității de exploatareale cărbunelui superior tip huilă:

a) 24 luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani şi până la 10 ani;
b) 40 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani şi până la 15 ani;
c) 44 de luni, pentru salariaţii careau o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani şi până la 22 de ani;
d) 48 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 22 de ani.

Perioada de acordare a venitului de completare pentru personalul disponibilizat din cadrul CE Oltenia și din cadrul Companiei Naționale a Uraniului

a) 12 luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani şi până la 10 ani;
b) 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani şi până la 15 ani;
c) 22 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani şi până la 22 de ani;
d) 24 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 22 de ani.Cum vor fi făcute plățile compensatorii
În situaţia în care operatorii economici care efectuează concedieri colective sunt în procedură de insolvență sau nu pot achita plăţile compensatorii prevăzute prin contractele colective de muncă, deoarece duc lipsa de lichidități, acestea pot fi acordate integral din fondurile alocate cu aceasta destinație în bugetul Ministerului Energiei sau din fondurile alocate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Aceste plăți vor avea acelaşi regim de impozitare ca şi indemnizaţia de şomaj.

Pentru operatorii economici care nu pot achita sumele reprezentând plăți compensatorii prevăzute prin contractele colective de munca plata sumelor se poate realiza în situația în care operatorul economic face dovada imposibilității plății acestora, prin decizia organelor statutare ale societății, adoptată în baza indicatorilor economico-financiari și a situațiilor financiare anuale.

Obligația persoanei disponibilizate de a căuta activ un loc de muncă poate fi înlocuită cu opțiunea să participe la programe de formare profesională, organizate în condițiile legii, a căror finanțare este asigurată din asistența financiară nerambursabilă primită de România, prin intermediul fondurilor structurale și de investiții ale Uniunii Europene, precum Fondului european de dezvoltare regională, Fondului social european şi Fondului de coeziune, și Fondul European de Ajustare la Globalizare pentru lucrătorii disponibilizați.

Plățile compensatorii prevăzute prin contractul colectiv de munca pentru pesoanele concediate se pot suporta integral și din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, dar nu mai mult de valoarea totală stabilită prin contractul colectiv de muncă în vigoare la data adoptării ordonanței de urgență.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1434 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  Dar conversie profesională? (Miercuri, 16 iunie 2021, 8:01)

  BEDE [utilizator]

  De bază ar fi să fie pregătiți pentru a munci altceva, iar de plăți coompensatorii/ajutoare să beneficieze până atunci când vor avea un salariu.
  Apoi, tot am ceva dubii cu privire la cât de rău este cărbunele... Și, mai ales, dacă este să se producă oțel, sigur este nevoie de cărbune. Sau, cumva, ne-am decis să nu mai producem deloc oțel în România? Sau vrem să importăm cărbunele necesar pentru producerea oțelului?
  • 0 (0 voturi)    
   Reconversie profesionala (Duminică, 18 iulie 2021, 21:19)

   mihai53 [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   In constructii este o mare nevoie de oameni . Peste jumatate din noii angajati sunt necalificati . La constructii de drumuri va fi o nevoie acuta de angajati noi . La fel la reparatii cai ferate . Locuri de munca ce nu necesita o mare specializare . Dar AJOFM-urile in loc sa faca acele cursuri care formeaza meseriasi necesari , fac scolarizari pentru specializari fara cautare si ca urmare 90 la suta din cei scolarizati nu se angajeaza in meseriile pentru care s-au pregatit , cheltuindu-se banii degeaba .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by