Ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu, a spus miercuri că el nu este un adept al plafonării prețurilor, pentru că aceasta ar însemna o descurajare a investitorilor de a veni să investească în România și de a produce energie electrică și de a extrage gaze naturale, știind că nu pot să vândă la prețul pieței. "Și mai am o problemă: De ce nu sunt de acord cu o plafonare pe totalitate? Pentru că nu mi se pare just și moral ca și cei cu venituri mari și foarte mari să beneficieze de o plafonare.", a spus acesta.

HotNews.roFoto: Hotnews

'Desigur, dacă vorbim de explozii de prețuri atunci putem gândi altfel. Haideți să vedem cum evoluează piața, dar eu sunt deschis în general la orice tip de discuții și să alegem cea mai bună variantă pentru români.", a mai spus ministrul Virgil Popescu, în briefingul de presă după ședința de Guvern de miercuri.

Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri că guvernul analizează plafonarea prețului la gaze. Șeful Guvernului a precizat că Ministerul Energiei și Consiliul Concurenței vor avea discuții în acest sens cu Comisia Europeană.

„În sedința de astăzi am avut discuții despre plafonarea prețurilor la gaze. Dl ministru cu Consiliul Concurenței vor discuta cu Comisia Europeană. Căutăm cea mai buna soluție pentru această perioadă în care prețurile au crescut”, a declarat Florin Cîțu la finalul ședinței de guvern. El a adăugat că soluția nu trebuie să distorsioneze prea mult piața.

În urmă cu două săptămâni însă, premierul susținea că nu se vor plafona prețurile. „Vă spun din capul locului că nu vom interveni pentru a plafona prețurile”, declara Cîțu la o întâlnire cu ministrul Energiei, ANRE, Transelectrica, OPCOM şi Consiliului Concurenţei.

Ce s-a schimbat de atunci? „Este ceea ce văd la nivel european”, a precizat premierul.

„În UE sunt mai multe țări care plafonează prețurile. Dacă se plafonează prețurile în UE și rămâne România ar fi ciudat să fim țara care are cel mai mare preț și să suportăm costurile”, a adăugat el.