Patruzeci de mari companii din Marea Britanie solicită accelerarea renunțării la combustibilii fosili pentru generarea de energie într-o scrisoare către guvernul britanic, chiar dacă țara se confruntă cu creșterea prețurilor la gaz, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Printre semnatari se numără furnizorul de energie regenerabilă Octopus Energy, operatorul britanic de telecomunicații BT, gigantul alimentar Nestlé și lanțul de supermarketuri Co-op.

Organizația ecologică Alianța Verde este la originea proiectului.

Companiile solicită guvernului să se angajeze în „decarbonizarea completă a producției de energie din Marea Britanie până în 2035”, o țintă care implică „eliminarea treptată a gazelor”, potrivit scrisorii adresate ministrului Energiei.

Marea Britanie, care găzduiește COP26, conferința mondială privind clima de la Glasgow în noiembrie, și-a stabilit un obiectiv de neutralitate a carbonului în 2050.

Eliminarea combustibililor fosili din rețeaua electrică până în 2035 „va fi dificilă și va necesita până la 14 miliarde de lire sterline pe an de noi investiții în energii regenerabile, mai mult decât în ​​prezent”, potrivit semnatarilor".

Țara, care depinde foarte mult de gaz pentru a produce electricitate, este foarte afectată de creșterea prețurilor în Europa, care a forțat-o în special să mărească activitatea centralelor pe cărbune în ultimele săptămâni.

Situația alimentează, de asemenea, îngrijorările privind creșterea bruscă a prețurilor pentru consumatori în timpul iernii, iar prețurile au cauzat deja falimentul mai multor mici furnizori de energie în ultimele săptămâni.