Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a acuzat marți Federația Rusă de creșterea prețurilor la gaze naturale: "Cred că știm cu toții motivul creșterii prețurilor gazelor naturale. Este o speculație pe piața gazelor naturale făcută de Federația Rusă prin Gazprom. S-au redus livrările prin Ucraina. Se presează practic operaționalizarea conductei Nord Stream 2". El afirmă că România nu va avea o criză a gazelor naturale, iar estimările sunt că prețurile vor scădea după perioada de iarnă.

Virgil Popescu, in conferintaFoto: Guvern, Facebook

  • "Cred că știm cu toții motivul creșterii prețurilor gazelor naturale. Este o speculație pe piața gazelor naturale făcută de Federația Rusă prin Gazprom. S-au redus livrările prin Ucraina. Se presează practic operaționalizarea conductei Nord Stream 2.
  • Noi estimăm că după perioada de iarnă, odată cu probabil pornirea conductei Nord Stream 2 prețurile vor scădea. Așa se vede și pe piața Futures a contractelor de vânzare de gaz pe bursele europene, prețurile sunt la jumătate pentru primăvara-vară și chiar iarna anului viitor. Deci estimăm o scădere a prețului la gaze naturale după această iarnă. (..)
  • Liberalizarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale care a fost anunțată cu 1 an și ceva înainte nu are absolut nicio legătură cu creșterea prețurilor. Nu are absolut nicio legătură liberalizarea prețurilor la gaze naturale cu politica care a fost dusă pentru a crește prețul la gaze naturale cu geopolitica dusă de către Federația Rusă, deci aici cred că suntem toți de acord, iar prețul gazului natural foarte mare dă prețul marginal pentru energia electrică.
  • Deci practic principala cauză în momentul de față a creșterii la energie electrică este prețul la gaze naturale, care este prețul marginal, nici măcar certificatul de CO2, care și acesta a crescut nu mai dă prețul cel mai mare al energiei electrice.", a declarat marți ministrul Energiei, Virgil Popescu.

În privința IMM-urilor, Virgil Popescu a spus că prin legea adoptată în Parlament, acestea au o schemă de ajutor de stat și primesc o subvenție atât la energie electrică cât și la gaze naturale pentru a trece cu bine această iarnă.

Acesta a mai declarat că România nu va avea o criza a gazelor naturale în această iarnă și că autoritățile au făcut un plan de siguranță, complex, cu mai multe scenarii. Potrivit acestuia, planul de siguranță este public, mai puțin anexele din programul de iarnă, pentru a nu exista speculații pe marginea acestora.