Plafonarea prețului la petrol în Rusia a dus la o scădere cu 50% a veniturilor din petrol în primele cinci luni ale acestui an, potrivit secretarului adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo, într-un discurs susținut joi la Washington, scrie AFP.

Rusia pompează petrol la export pe tot mai puțini baniFoto: DreamsTime / Dmitrii Melnikov

Menită să reducă capacitatea guvernului rus de a finanța războiul din Ucraina, plafonarea prețului petrolului său a fost instituită în decembrie de o coaliție formată din G7, Uniunea Europeană și Australia.

Plafonul a fost stabilit la 60 de dolari, în timp ce prețul țițeiului Brent se apropia joi de 76 de dolari.

„Această scădere a veniturilor din petrol a fost observată în pofida unei creșteri a exporturilor de petrol rusesc față de începutul războiului”, a declarat Adeyemo.

„În pofida acestor vânzări mai mari, Rusia face mai puțini bani, deoarece petrolul său se vinde în prezent cu aproximativ 25% sub prețul pieței”, argumentează oficialul american.

Întrebat cum a reușit Trezoreria să determine nivelul veniturilor rusești, un oficial al departamentului a declarat că SUA are la dispoziție mai multe instrumente pentru a măsura prețurile practicate pentru petrolul rusesc.

Autoritățile ruse au recunoscut ele însele efectul asupra veniturilor lor în acest domeniu, a declarat aceeași sursă, adăugând că nu a fost luată nicio decizie privind eliminarea plafonului.

Pe lângă plafonarea prețurilor la petrolul rusesc, sancțiunile occidentale au îngreunat, de asemenea, sarcina guvernului rus de a înlocui cele peste 10.000 de echipamente militare pierdute de la începutul invaziei din Ucraina, a adăugat el. (foto: DreamsTime / Dmitrii Melnikov)