România își asigură peste 40% din consumul de electricitate din surse eoliene, marți în jurul orelor prânzului, în contextul în care Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt puternic valabil în Muntenia, sud-vestul Moldovei și pe litoral.

Turbine eolieneFoto: Dpvue, Dreamstime.com

Astfel, la ora 12:30, turbinele eoliene produceau 2.418 MW, potrivit datelor Transelectrica, ce reflectă starea sectorului energetic national în timp real.

La acel moment, consumul total național era 5.909 MW, producția se ridica la 7.179 MW, iar surplusul de 1.270 MW era exportat.

Turbinele eoliene din România au o capacitate instalată totală de 3.026 MW, după cum arată datele ANRE. Ceea ce înseamnă că, marți la prânz, majoritatea turbinelor erau în funcțiune.

Pe locul doi în topul surselor de producere a energiei se aflau, la ora menționată, cele nucleare (1.310 MW), urmate de sursele hidro (1.224 MW) și cărbune (811 MW).

Din panouri fotovoltaice se obțineau 691 MW, din hidrocarburi – 680 MW, iar din biomasă, 41 MW.

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt puternic valabil în Muntenia, sud-vestul Moldovei și pe litoral, valabil până la ora 23.00.

În aceste zone sunt concentrate cele mai multe parcuri eoliene din România.

Sursa foto:dreamstime.com