​Lista cu instalatorii validați să instaleze panouri fotovoltaice în programul Casa Verde a fost publicată miercuri de Administrația Fondului pentru Mediu, printre cele 500 de firme validate aflându-se și cele reclamate că ar fi avut acces ilegal la datele personale ale participanților în program. La aproape 2 luni după ce au anunțat că investighează o posibilă scurgere de informații de la AFM, Ministerul Mediului și Protecția Datelor nu vor să comunice nimic despre ce au identificat, în ciuda solicitărilor HotNews.ro.

Instalator panouri fotovoltaiceFoto: Anthonyata / Dreamstime.com

Ministerul Mediului, condus de Mircea Fechet, a anunțat miercuri că pe site-ul AFM s-a publicat lista cu instalatorii validați în cadrul programului Casa Verde.

Astfel, începând de astăzi, persoanele fizice și unitățile de cult vor putea selecta din aplicația informatică unul dintre cei 515 instalatori validați pentru a le fi verificate documentele depuse în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice.

În comunicatul de presă, ministrul Fechet amintește că programul are un buget de aproape 2 miliarde de lei și 87.500 de participanți, dar nu spune absolut nimic despre concluziile verificărilor demarate în urmă cu aproape 2 luni de Corpul său de control privind posibile scurgeri de informații confidențiale în acest program.

Instalatorii reclamați că ar fi avut acces la datele personale ale celor înscriși în program au fost validați

HotNews.ro a scris în premieră în data de 14 iulie 2023 despre posibila scurgere de informații în programul Casa Verde 2023, după ce am primit la redacție atât telefoane cât și sesizări pe email privind posibila scurgere de informații de la AFM către anumite firme de instalat panouri solare în acest program guvernamental.

Aceștii acuzau faptul că au fost ofertați pe mail sau telefonic de anumiți instalatori, deși nu și-au dat datele personale decât în aplicația AFM, iar lista cu instalatorii acreditați nu e publică.

După ce au fost contactați de HotNews.ro, oficialii Ministerului Mediului au spus că în ultimele zile au existat mai multe sesizări privind o posibilă scurgere de informații în acest program și că ministrul Mircea Fechet a dispus Corpului de control să verifice ce se întâmplă la AFM, al cărei președinte este Laurențiu Neculaescu.

Luni, 17 iulie, în urma unei solicitări HotNews.ro și Protecția Datelor (ANSPDCP) a precizat că are în derulare o investigație în legătură cu posibila scurgere de informații de la AFM în programul Casa Verde, în urma mai multor sesizări primite.

O petiție a ajuns inclusiv la Corpul de control al premierului Ciolacu.

În petiția consultată de HotNews.ro au fost trecute 5 firme, iar despre 3 dintre acestea - Romoffice Construct (firmă care și-a mutat recent sediul din Slobozia, Ialomița în Voluntari, Ilfov), Casa Prim (din Pucioasa, Dâmbovița) și Open DB Security, HotNews.ro a scris articole separate.

  • Toate aceste firme se regăsesc acum în lista instalatorilor validați pentru programul Casa Verde 2023, lista publicată miercuri, 6 septembrie 2023.

De aproape 2 luni de la aceste informații prezentate de HotNews.ro, nici ministrul Mediului, Mircea Fechet, și nici Autoriotatea pentru Protecția Datelor (ANSPDCP) nu au oferit detalii privind rezultatele controalelor, precizând doar că verificările și investigația sunt în lucru.

  • HotNews.ro a solicitat inclusiv astăzi către cele două instituții detalii despre aceste verificări și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.

Pentru detalii citește:

Sursa foto: Anthonyata / Dreamstime.com