Suspiciunile cu privire la scurgeri de informații care nu sunt de interes public și care ar putea să favorizeze anumite firme în programul Casa Verde au fost confirmate de verificările Corpului de control al ministrului Mediului și am dispus sesizarea Parchetului General, a declarat vineri pentru HotNews.ro Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Instalator panouri fotovoltaiceFoto: Anthonyata / Dreamstime.com
  • ​„Am studiat raportul corpului de control pe care l-am și aprobat. El prezintă situația așa cum a fost semnalată în presă, respectiv faptul că există suspiciuni cu privire la scurgeri de informații care nu sunt de interes public și care ar putea să favorizeze anumite firme.
  • În acest sens pe lângă faptul că există o verificare și din partea autorității pentru protecția datelor cu caracter personal, având în vedere ca încrederea în instituțiile statului se construieste foarte greu și se pierde foarte ușor, în această situație am hotărât și am disupus trimiterea raportului corpului de control și către Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casație și Justiție.”, a declarat vineri pentru HotNews.ro ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Motivul trimiterii la Parchet: Numărul mare de sesizări de la cetățeni și posibile vulnerabilități la accesarea bazelor de date

Potrivit ministrului Mircea Fechet, Corpul de control al Ministerului nu este neapărat specializat în a descifra modalitatea în care anumite baze de date au fost sau nu interogate în afara legii și tocmai acesta este și motivul pentru care sunt convins că alte organe ale statului vor reuși să constate.

Ce nereguli au fost descoperite și de ce va fi sesizat Parchetul?

  • „Motivul principal este legat de numărul mare de sesizări pe care cetățenii și beneficiarii programului Casa Verde le-au adresat Ministerului prin care au semnalat că au fost contactați de anumite entități care nu aveau cum să intre în posesia acestor informații decât ca urmare a unor scurgeri de date de la Ministerul Mediului, mai concret de la Administrația Fondului pentru Mediu, peste care s-a adăugat și ceea ce colegii mei au verificat deja, respectiv modul în care sunt gestionate acele informații și baze de date.
  • Aceștia au descoperit că într-adevăr ar putea exista anumite vulnerabilități în ceea ce privește accesarea acelor baze de date”, a spus ministrul.

Ministrul anunță toleranță 0 pentru astfel de practici. De ce nu ia masuri privind conducerea AFM?

Acesta a mai spus că numărul de sesizări și reclamații pe care le-a primit personal pe email și WhatsApp este probabil mai mare decât sesizările tranmise Ministerului.

  • „Dar și una dacă ar fi existat și ar fi fost întemeiată, aș fi procedat în aceeași manieră, adică să am toleranță 0 față de astfel de practici care, dacă se confirmă a fi adevărate, nu doar că ar trebui să plătească cei vinovați, dar și mai important este ca în viitor astfel de lucruri să nu se mai întâmple.”, susține Mireca Fechet.

Ce înseamnă toleranță zero și de ce nu a luat măsuri cu privire la conducerea AFM în acest caz?

  • „Toleranță zero înseamnă că instituțiile statului își vor face datoria în continuare și vor constata cu exactitate ceea ce s-a întâmplat acolo. Deocamdată toleranță zero înseamnă că am trimis către Parchet respectivul raport al Corpului de control”, a spus ministrul Mediului, fără alte detalii despre rezultatele verificărilor.

Instalatorii reclamați că ar fi avut acces la datele personale ale celor înscriși în program au fost validați de AFM

Lista cu instalatorii validați să instaleze panouri fotovoltaice în programul Casa Verde a fost publicată miercuri de Administrația Fondului pentru Mediu, printre cele 500 de firme validate aflându-se și cele reclamate că ar fi avut acces ilegal la datele personale ale participanților în program.

Astfel, începând de astăzi, persoanele fizice și unitățile de cult vor putea selecta din aplicația informatică unul dintre cei 515 instalatori validați pentru a le fi verificate documentele depuse în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice.

HotNews.ro a scris în premieră în data de 14 iulie 2023 despre posibila scurgere de informații în programul Casa Verde 2023, după ce am primit la redacție atât telefoane cât și sesizări pe email privind posibila scurgere de informații de la AFM către anumite firme de instalat panouri solare în acest program guvernamental.

Aceștia acuzau faptul că au fost ofertați pe mail sau telefonic de anumiți instalatori, deși nu și-au dat datele personale decât în aplicația AFM, iar lista cu instalatorii acreditați nu e publică.

După ce au fost contactați de HotNews.ro, oficialii Ministerului Mediului au spus că în ultimele zile au existat mai multe sesizări privind o posibilă scurgere de informații în acest program și că ministrul Mircea Fechet a dispus Corpului de control să verifice ce se întâmplă la AFM, al cărei președinte este Laurențiu Neculaescu.

Luni, 17 iulie, în urma unei solicitări HotNews.ro și Protecția Datelor (ANSPDCP) a precizat că are în derulare o investigație în legătură cu posibila scurgere de informații de la AFM în programul Casa Verde, în urma mai multor sesizări primite.

O petiție a ajuns inclusiv la Corpul de control al premierului Ciolacu.

În petiția consultată de HotNews.ro au fost trecute 5 firme, iar despre 3 dintre acestea - Romoffice Construct (firmă care și-a mutat recent sediul din Slobozia, Ialomița în Voluntari, Ilfov), Casa Prim (din Pucioasa, Dâmbovița) și Open DB Security, HotNews.ro a scris articole separate.

  • Toate aceste firme se regăsesc acum în lista instalatorilor validați pentru programul Casa Verde 2023, lista publicată miercuri, 6 septembrie 2023.

Până la reacția de astăzi a ministrului Mediului, timp de aproape 2 luni nici Ministerul Mediului și nici protecția Datelor nu au dorit să ofere detalii despre rezultatele investigațiilor în acest caz, în ciuda mai multor solicitări HotNews.ro.

Pentru detalii citește:

Sursa foto: Anthonyata / Dreamstime.com