După ce, timp de doi ani, autoritățile au fost în căutarea celor mai bune metode de a plafona facturile la electricitate și gaze, acum a început vânătoarea de soluții despre cum să revenim la piața liberă fără ca oamenii și economia să simtă vreun șoc. Aceasta în contextul în care măsurile de plafonare au costat bugetul de stat nu mai puțin de 3,5% din PIB.

Factura de energie electricaFoto: Tommaso79 / Dreamstime.com

"România a luat 15 măsuri de protecție a consumatorilor, care au însemnat 3% din PIB pentru clienții rezidențiali (casnici - n.r.) și 0,5% pt nerezidențiali", a spus Valeriu Binig, director reglementări Enel România, în cadrul simpozionului SIREN, citând un studiu al Asociației Europene a Reglementatorilor din Energie.

În acest context, între specialiști și autorități au început discuțiile despre cel mai bun mod de reliberalizare a pieței.

"Există voci care spun să mărim plafoanele, iar altele să introducem din nou componenta de piață concurențială", a adăugat Binig.

Această componentă de piață concurențială (CPC) a mai existat în trecut în facturile oamenilor, înainte de liberalizarea din 2018. Practic, factura era formată dintr-o parte reglementată, care scădea treptat, și o parte de energie din piața liberă.

Cheia este implementarea unui mecanism de formare a prețului pe piața angro, astfel încât piața să poată fi liberalizată la consumatori, bugetul de stat să fie degrevat, iar consumatorii vulnerabili să fie protejați, consideră Binig.

În plus, spune Claudiu Dumbrăveanu, director în cadrul ANRE, România este în procedură de infringement pentru că a implementat, anul trecut, un mecanism pe bursa de energie prin care producătorii sunt obligați să vândă la un preț fix.

"În opinia mea - și acum vorbesc ca specialist, nu ca reprezentant al ANRE - producătorii nu ar trebui să fie obligați să vândă cu un preț fix, ci să existe un mecanism de piață unde producătorii fie încurajați să participe. Întrebarea este cum vor putea fi încurajați producătorii să participe aici. Statul ar putea să se gândească la o reducere de fiscalitate pentru cei care participă la această piață", a spus Dumbrăveanu.

Liberalizarea ar trebui făcută treptat, consideră el.

"O liberalizare bruscă... știți prea bine ce s-a întâmplat în ianuarie 2021, când toată lumea a spus că nu a știut nimic. Sunt categorii de oameni care plătesc 68 de bani, 80 de bani, să treci la peste un leu este o creștere aproape dublă. Cine ar putea suporta? Vom avea impact și pe inflație. Trebuie să avem foarte mare grijă ce măsuri vom lua", a completat Dumbrăveanu.

Nu vor fi schimbări în această iarnă

Din discuțiile cu reprezentanții Guvernului, liberalizarea pieței ar putea avea loc începând cu luna aprilie a anului viitor, după finalizarea sezonului rece.

"În această iarnă nu ne așteptăm să existe schimbări privind măsurile actuale de plafonare", a afirmat, pentru Hotnews, un reprezentant al industriei.