​Vești proaste pentru șoferi: prețul carburanților în benzinăriile din România a depășit miercuri pragul de 8 lei pe litru, iar scumpirile nu se vor opri aici, întrucât cotația petrolului pe plan mondial este în creștere. În acest peisaj, autoritățile analizează dacă vor introduce din nou compensarea cu 50 de bani.

Carburanti - pompa benzinarieFoto: DreamsTime

Spre exemplu, la benzinăria OMV din Cornu, de pe DN1, motorina premium costă 8,15 lei pe litru, iar la stația OMV din București, de pe Bulevardul Coposu, prețul este 8,14 lei pe litru.

La stația MOL din Bușteni, un litru de motorină premium este 8,12 lei, iar la Lukoil Azuga – 7,87 lei, arată datele din Monitorul Prețurilor, analizate de Hotnews.

La benzina premium, prețul este 8,01 lei pe litru la OMV Coposu și 8 lei la OMV Predeal, 7,95 lei la MOL Bușteni și 7,91 lei la Rompetrol Ploiești.

În ceea ce privește carburanții standard, prețul acestora a depășit 7,6 lei pe litru.

Motorina standard costă 7,64 lei la OMV Cornu și 7,6 lei la Rompetrol Comarnic și MOL Bușteni. La aceleași stații, benzina standard este 7,34 lei la OMV și 7,3 lei la Rompetrol și MOL.

Prețurile diferă de la o benzinărie la alta în funcție de cererea din zona respectivă, de serviciile oferite, precum și de costurile fiecărei stații.

Prețul din benzinării urmează cotațiile petroliere, cu un decalaj de o lună

Din păcate, veștile proaste nu se opresc aici. Pe plan internațional, prețul petrolului este în creștere și se apropie de maximul ultimelor 10 luni (peste 92 de dolari pe baril pentru sortimentul Brent, de referință pe piața europeană).

De regulă, prețul carburanților la pompă urmează tendințele cotațiilor petroliere cu o întârziere de 30-45 de zile, cât durează un ciclu de rafinare.

Iată de ce ar trebui să ne așteptăm ca prețurile să crească în continuare în benzinării cel puțin o lună de acum încolo.

Accizele și TVA, jumătate din prețul de la pompă

Accizele și taxa pe valoarea adăugată care se duc către bugetul de stat reprezintă aproximativ jumătate din prețul final de la pompă al carburanților.

Alte circa 30 de procente reprezintă prețul țițeiului, iar restul sunt costurile de rafinare și procesare, transportul și distribuția, plus marjele de profit ale companiilor.

Anul trecut, în vară, Guvernul a decis introducerea unei măsuri de compensare cu 5 bani pe litru a prețului la pompă, jumătate din sumă acoperită de bugetul statului, cealaltă jumătate acoperită de companiile petroliere.

Această măsură a fost în vigoare până la 1 ianuarie 2023.

În urmă cu două zile, premierul Marcel Ciolacu a declarat că autoritățile analizează dacă este cazul să introducă din nou această compensare.

Sursa foto: Dreamstime