Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat joi la Guvern că nu a notificat nicio persoană privind presupusul acces ilegal la date cu caracter personal în programul Casa Verde pentru că așteaptă mai întâi concluziile Autorității pentru protecția datelor și ale Parchetului general. Acesta a explicat și când a trimis mai exact raportul corpului de control la Parchet.

Mircea FechetFoto: Inquam Photos / Octav Ganea
  • „Nu am notificat nicio persoană în legătură cu acest presupus acces la date cu caracater personal. Cred că trebuie să așteptăm și concluziile Autorității pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, la fel cum eu aștept cu nerăbdare și concluziile Parchetului general.
  • Sunt convins nu doar că acele persoane vor fi înștiințate dacă va fi cazul și se va confirma că li s-au accesat aceste date, dar ceea ce ma intereseaza este ca aceste situații sa nu se mai repete.
  • Raportul Corpului de control a spus că suspiciunile, despre care presa a relatat, și mă bucur că mass-media a relatat și a făcut acea investigație, sunt confirmate. Mai departe dacă cineva a încălcat sunt convins că instituțiile își vor face datoria, dar nu sunt nici procuror nici judecător.”, a declarat joi Mircea Fechet, Ministrul Mediului.

Ministerul Mediului a spus anterior că a aplicat măsura notificării persoanelor vizate pentru încălcarea securității datelor

Declarațiile ministrului Fechet contrazic precizările transmise anterior chiar de Ministerul Mediului, care a comunicat marți, 12 septembrie, către HotNews.ro că a aplicat măsuri pentru încălcarea securității datelor personale.

  • „Având în vedere documentele analizate și modalitatea de funcționare a aplicației informatice, apreciem că a avut loc o încălcare a securităţii datelor cu caracter personal pentru care s-au aplicat măsurile prevăzute la art. 32, alineatele (1) și (2), art. 33 și art. 34 din Regulamentul GDPR.”, a precizat marți pentru HotNews.ro Ministerul Mediului.

Articolul 33 prevede notificarea Autorității de supraveghere în cazul încălcării securității datelor cu caracter personal (ANSPDCP).

Articolul 34 prevede informarea persoanei vizate cu privire la încălcarea securității datelor cu caracter personal, ceea ce înseamnă că Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) are obligația să notifice reclamanții cărora li s-au accesat în mod ilegal datele personale.

Când spune ministrul Fechet că a informat Parchetul general

HotNews.ro i-a cerut ministrului să spună și când a transmis mai exact către parchetul general raportul corpului de control, în condițiile în care Parchetul a comunicat în urmă cu o zi către HotNews.ro că nu a deschis încă un dosar penal pe acest subiect.

  • „Tot ceea ce am declarat este foarte adevărat. Vineri am aprobat concluziile raportului de control. Luni am semnat adresele prin care am comunicat acel raport de control către instituțiile menționate anterior, respectiv ANSPDCP, AFM și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
  • Din informațiile pe care le am astăzi aceste sesizări au fost înregistrate în cursul zilei de marți la registratura Parchetului, lucru pe care vă rog să îl verificați în continuare, dar vă asigur că în ceea ce privește Ministerul Mediului aceste date sunt exacte.”, a declarat joi ministrul.

În timp ce ministrul Mediului a susținut că a dispus încă de vineri, 8 septembrie, sesizarea Parchetului general cu privire la nereguli descoperite în programul Casa Verde, iar Ministerul Mediului a comunicat cu o zi în urmă că a transmis acest raport de control, Parchetul General a comunicat miercuri către HotNews.ro că nu a deschis încă niciun dosar penal cu privire la aceste nereguli.

Atunci când primește o sesizare penală, organul de anchetă (DNA ori Parchetul) deschide automat un dosar penal „in rem”, adică dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă.

De au fost validați instalatorii reclamați pentru posibilul acces ilegal la datele participanților din Casa Verde?

Întrebat de ce au fost validate firmele de instalare panouri solare despre care au existat reclamații că ar fi sunat în avans solicitanți la programul Casa Verde, deși nu ar fi trebui să aibă acces la contactele acestora, ori de ce nu a luat măsuri la nivelul conducerii AFM, dacă verificările au arătat că suspiciunile se confirmă, ministrul a spus că nu are temei legal.

„În procesul de validare a instalatorilor există niște reguli foarte clare pe care acei instalatori trebuie să le îndeplinească. Printre acele reguli nu se regăsesc date potrivit cărora să nu existe reclamații în mediul online, să nu existe reclamații pe Facebook, oricine poate reclama orice, dar eu cred că cine a greșit, dacă cineva a greșit va plăti.

Mai departe nu este rolul ministrului Mediului nici să evalueze conformitatea dosarelor tuturor acelor instalatori validati, nici să respingă dintre aceștia 1-2 10 sau câți or fi din cei 515 instalatori validați. Nu avem un astfel de temei legal pentru a lua o astfel de măsură.”, a mai spus ministrul Mediului.

Posibila scurgere de date în Casa Verde, semnalată în premieră de o investigație HotNews.ro

HotNews.ro a scris în premieră în data de 14 iulie 2023 despre posibila scurgere de informații în programul Casa Verde 2023, după ce am primit la redacție atât telefoane cât și sesizări pe email privind posibila scurgere de informații de la AFM către anumite firme de instalat panouri solare în acest program guvernamental.

Aceștia acuzau faptul că au fost ofertați pe mail sau telefonic de anumiți instalatori, deși nu și-au dat datele personale decât în aplicația AFM, iar lista cu instalatorii acreditați nu e publică.

După ce au fost contactați de HotNews.ro, oficialii Ministerului Mediului au spus că în ultimele zile au existat mai multe sesizări privind o posibilă scurgere de informații în acest program și că ministrul Mircea Fechet a dispus Corpului de control să verifice ce se întâmplă la AFM, al cărei președinte este Laurențiu Neculaescu.

Luni, 17 iulie, în urma unei solicitări HotNews.ro și Protecția Datelor (ANSPDCP) a precizat că are în derulare o investigație în legătură cu posibila scurgere de informații de la AFM în programul Casa Verde, în urma mai multor sesizări primite.

O petiție a ajuns inclusiv la Corpul de control al premierului Ciolacu.

În petiția consultată de HotNews.ro au fost trecute 5 firme, iar despre 3 dintre acestea - Romoffice Construct (firmă care și-a mutat recent sediul din Slobozia, Ialomița în Voluntari, Ilfov), Casa Prim (din Pucioasa, Dâmbovița) și Open DB Security, HotNews.ro a scris articole separate.

Pentru detalii citește: