​Companiile din energie sunt deja suprataxate, iar statul a câștigat de pe urma lor 45 de miliarde de lei de la începutul crizei energetice. Un nou impozit precum cel de 1% din cifra de afaceri ar duce la blocarea investițiilor în rețele, spune șeful E.ON România.

ElectricitateFoto: Agerpres

"La distribuție, vorbim de o afacere reglementată, înseamnă că obținem doar profitul pentru a fi capabil să ne finanțăm investițiile. Acest profit este garantat, dar în acest sector deja avem o taxă pe cifra de afaceri, se numește taxa de monopol. Înseamnă că vom avea două taxe pe cifra de afaceri într-o afacere reglementată. Sunt convins că acest lucru trebuie reparat cât de curând, pentru că altfel nu putem să finanțăm investițiile, e clar", a spus Volker Raffel, directorul general E.ON România, în conferința "România și noua ordine energetică europeană", organizată de Curs de Guvernare.

În ceea ce privește activitatea de furnizare, el a explicat că furnizorii de energie colectează multe tarife pe care le dau apoi mai departe, astfel că nu este corect să fie taxați în funcție de cifra de afaceri.

"Furnizorii facturează mult, pentru că facturăm tarifele noastre, dar și serviciile de distribuție, de transport, certificatele verzi și taxe. Dacă adunăm toate acestea, cifra de afaceri este mare, dar business-ul nostru este o mică parte, astfel că, dacă taxăm toată această cifră de afaceri, abordarea este greșită. Acolo sunt convins că trebuie să fie corectat", a arătat Raffel.

El a mai spus că, de la începutul crizei energetice, statul român a obținut 45 de miliarde de lei din taxare, suprataxare și dividende, și a rambursat doar 18 miliarde de lei către furnizori în baza legislației privind plafonarea tarifelor finale de electricitate și gaze.

"La sectorul energetic este o situație specială și nu trebuie să taxăm dublu", a susținut responsabilul E.ON România.