Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la Enel România, atât la companiile de distribuție din grup, cât și la cele de furnizare. Compania este suspectată de abuz de poziție dominantă, în detrimentul celorlalți furnizori cu amănuntul și al consumatorilor. Practic, companiile de distribuție ar fi limitat concurența în piață prin favorizarea propriilor furnizori de electricitate.

ENELFoto: Sara De Marco / Alamy / Alamy / Profimedia

Inspecțiile s-au derulat în cadrul a trei investigații privind posibile abuzuri de poziție dominantă al operatorilor de distribuție a energiei electrice din cadrul grupului Enel, în zonele în care aceștia dețin licență, potrivit unui comunicat al Consiliului.

Practic, autoritatea de concurență are indicii că distribuitorii E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Banat și E-Distribuție Dobrogea, printr-o serie de acțiuni, limitează concurența pe piață, prin favorizarea propriilor furnizori de energie electrică, Enel Energie și Enel Energie Muntenia, în detrimentul celorlalți furnizori cu amănuntul și al consumatorilor.

Enel: Acordăm o atenție deosebită respectării legii

La solicitarea HotNews.ro, reprezentanții companiei au transmis că au cooperat cu inspectorii și le-au pus la dispoziție toate documentele solicitate:

"Consiliul Concurenţei a derulat o inspecţie inopinată la unele societăți din grupul Enel în România. Societățile Enel acordă o atenție deosebită respectării legislației în domeniul concurenței, își desfășoară activitatea cu transparență, nediscrimininare și respect pentru clienți, iar în cadrul inspecției au cooperat pe deplin cu autoritatea competentă, punând la dispoziţie toate documentele și informaţiile solicitate".

Chirițoiu: Vom sancționa orice încercare de denaturare a procesului de liberalizare

„Monitorizăm în mod constant activitatea companiilor aflate în poziție dominantă, acestea având o responsabilitate specială cu privire la comportamentul adoptat în relația cu partenerii, tocmai pentru că se bucură de o poziție deosebită pe piață. Suntem interesați de comportamentul companiilor din sectorul energetic, mai ales în contextul în care, în ultimii ani, statul român a adoptat măsuri de deschidere către concurență a piețelor din acest sector", a afirmat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

"Vom interveni și vom sancționa orice încercare de denaturare a procesului de liberalizare, în interesul firmei dominante sau a unor companii din cadrul grupului, deoarece afectează interesele consumatorilor”, a completat el.

Inspecțiile s-au desfășurat la sediile și unele puncte de lucru ale companiilor din București, Constanța și Timișoara, iar documentele se află în analiza autorităţii române de concurenţă.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.