Reglementările legate de racordarea la rețea trebuie refăcute și simplificate, întrucât nici măcar experții din distribuție nu mai înțeleg ce trebuie să facă, spune Dana Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

Contor inteligentFoto: Agerpres

„Regulamentul de racordare trebuie rescris, pentru că atât de multe modificări sunt, este un document colorat de 17.000 de modificări, încât nici experții din distribuție nu înțeleg ce au de făcut și chiar își pierd foarte mult timp să înțeleagă procedura clară. E nevoie de simplificare, un cod simplu: astea sunt condițiile, astea sunt criteriil”, a precizat Dărăban, în cadrul evenimentului privind lansarea Codului de bune practici pentru energia regenerabilă.

Ea a mai spus că trebuie găsite soluții astfel încât toată lumea să se poată conecta la rețea, nu doar cine apucă.

„Trebuie să renunțăm la acest concept total fals de gratuitate. Nu există nicio gratuitate. Trebuie să prioritizăm racordările să cuprindem cât mai mulți clienți și să susținem un stadard de conectare în zona prosumatorilor și nu pentru că avem o problemă cu ei, ci pentru că trebuie să fie o posibilitate de care să se bucure cât mai mulți, nu câți apucă”, spune reprezentanta ACUE.

Anterior, în cadrul aceluiași eveniment, președintele ANRE, George Niculescu, a afirmat că este nevoie de o limitare a capacității pe care o instalează un prosumator, pentru a nu se crea dezechilibre în rețeaua de joasă tensiune.