Cei aproximativ 2.000 de mineri care mai lucrează în sectorul huilei vor fi preluați de noul Complex Energetic Valea Jiului, care va primi de la Guvern în perioada următoare peste 415 milioane de lei. ​Totodată, compania caută investitori în energia verde, care să creeze noi locuri de muncă în zonă.

Miner intr-o mina de carbuneFoto: Roger Tiley / Alamy / Profimedia Images

Ministerul Energiei anunță într-un comunicat că a inițiat două hotărâri de Guvern prin care se alocă 50 milioane lei din Fondul de Rezervă Bugetară aflat la dispoziția Prim-Ministrului pentru finanțarea noii companii Complexul Energetic Valea Jiului S.A.

Totodată, noul complex va presta un Serviciu de Interes Economic General pentru activități de punere în siguranță în mine și de exploatare a cărbunilor în Valea Jiului.

Pentru prestarea serviciul de interes public de către Complexul Energetic Valea Jiului, în lunile rămase ale anului 2023 se va acorda o justă compensație în valoare de 65,8 milioane lei, suportată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, în vederea susținerii costurilor unităților intrate în proces de închidere, costuri care nu sunt legate de producția curentă.

Complexul Energetic Valea Jiului va prelua în perioada următoare activele funcționale ale Complexului Energetic Hunedoara. Cei 2.000 de mineri și personal din Complexul Energetic Hunedoara vor fi de asemenea angajați în noul Complex.

Reprezentații companiei poartă discuții cu potențiali investitori în energia verde, pentru a diversifica activitățile de producere a energiei în zonă și a asigura noi locuri de muncă și un nivel de trai decent pentru locuitorii Văii Jiului.

„Promisiune respectată: asigurăm prezentul și conturăm viitorul pentru Valea Jiului. Ne-am străduit să accelerăm o serie de paşi, unde am constatat întârzieri. Obiectivul nostru este să nu lăsăm pe nimeni în urmă. Cele două HG-uri sunt dovada vie a continuării mineritului și a acordării unei noi perspective în Valea Jiului. Zona are viitor, căutăm potențiali investitori în energie verde, pentru a diversifica activitățile de producere a energiei și a asigura noi locuri de muncă și un nivel de trai decent pentru toți locuitorii Văii Jiului”, a afirmat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Acestor bani le vor urma aproximativ 300 milioane lei acordați la rectificare, care vor susține activitățile de producere a energiei pe bază de cărbune, punerea în siguranță a minelor și pregătirea pentru tranziția la alte surse de producere a energiei în zonă.

Citiți și Ce i-a spus un miner cu mâinile negre ministrului Sebastian Burduja, într-o vizită oficială în Valea Jiului