​Furnizorii de energie spun că nu ar trebui taxați cu 1% din cifra de afaceri totală, întrucât, din facturile pe care le încasează, cea mai mare parte sunt taxe, contribuții și tarife pe care ei le colectează, dar apoi le dau mai departe către bugetul de stat, distribuitori, producători de energie și transportator. Proiectul care este discutat astăzi în Guvern și Parlament nu face nicio distincție între cifra de afaceri totală și cea aferentă activității de furnizare a energiei.

Energie - contorFoto: Lovelyday12 | Dreamstime.com

"Noi, ca furnizori, suntem destul de șifonați după reglementările din ultimul timp", a spus Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie (AFEER), în conferința Energia în priză organizată de ziarul Bursa.

El se referă la faptul că statul a plafonat facturile la electricitate și gaze, dar întârzie să deconteze diferența către furnizori, care între timp s-au împrumutat la bănci.

"Pentru noi a fost un efort financiar imens să ne asigurăm cash-flow-ul până la decontarea de către stat. 60 de milioane de lei doar dobânzi. Cine le va plăti în final?", s-a întrebat el retoric.

"Acum, ne așteptăm la o nouă lovitură, această taxă de 1%. Pentru activitatea de tranzacționare înseamnă clar moarte completă, iar pentru furnizori, acest 1% se traduce ca peste 2% taxă. De ce? Pentru că furnizorul colectează de la consumatori pentru diferite alte scheme de ajutor sau entități, cum ar fi distribuitor sau transportator. Factura finală intră în cifra de afaceri a furnizorului, deci ne afectează destul de serios businessul. Un furnizor este un business și analizez, dacă ies pe profit sau pe zero, merg mai departe, dacă am pierderi, închid", a mai spus Urluescu.

La rândul său, Volker Raffer, director general E.ON România, a arătat că sectorul utilităților are o specificitate care trebuie luată în calcul.

"Trebuie să găsim o soluție să avem și companii funcționale. Și să nu uităm că prețurile finale sunt plafonate", a arătat Raffel.